Peter Simon Tlačové správy

Známy Vojto Artz sa v školskej jedálni odviazal: Deti si jedlo nevedeli vynachváliť, FOTO

Prichádza revolúcia školského stravovania. Pestré jedlá a kvalitnejšie suroviny. Na základnej škole v Tornali to dokázala spoločnosť Metro a samotný šéfkuchár Vojto Artz. Školská jedáleň ožila a nielen to...

Ilustračný obrázok k článku Známy Vojto Artz sa v školskej jedálni odviazal: Deti si jedlo nevedeli vynachváliť, FOTO
100
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Obezita, ktorá nesporne znižuje kvalitu života a skracuje ho, je problémom nielen dospelých, ale žiaľ, aj detí na Slovensku. Často je spôsobená konzumáciou nevhodnej stravy, a to jedál s vysokým obsahom tukov, cukrov či soli, čo má za následok nadváhu a tiež viaceré ochorenia.

Myslieť na tieto fakty by mal každý rodič, no aj školská jedáleň, kde sa žiaci denno-denne stravujú. Každá školská jedáleň a aj tá v Tornali je totiž obmedzovaná stanoveným rozpočtom, pričom ťažko sa hľadajú cesty ako navariť lacno aj zdravo. Cena za stravnú jednotku sa v Tornali zastavila na sume 1,09 eura.

Metro vstúpilo do boja

Práve preto vznikla iniciatíva spoločnosti METRO, ktorá sa dlhodobo snaží školským jedálňam ponúknuť zdravšiu inšpiráciu a v spolupráci so šéfkuchárom Vojtom Artzom presadzovať pozitívne trendy a nové technologické postupy pri stravovaní detí. METRO HoReCa tím každoročne organizuje takzvané turné po školských jedálňach v rámci celého Slovenska.

Ide o špecializovaný kulinársky tréning, kde METRO predstavuje svoj aktuálny kvalitný sortiment, dôraz kladie na zdravé suroviny, sezónnosť, ale aj cenovú kalkuláciu.

„Už posledných niekoľko rokov považujeme školské stravovanie za dôležitú oblasť, v ktorej vidíme potenciál nielen pre nás, ale aj celkovo pre spoločnosť. Cez našich obchodných zástupcov, no aj cez takéto akcie sa snažíme presvedčiť širokú verejnosť, že to má zmysel,“ uvádza zámer spoločnosti generálny riaditeľ METRO Slovensko SR Jan Žák.

Ukázal, ako sa to dá lacno a hlavne zdravo

Vychutnať si dobroty Vojta Artza mohli žiaci na Základnej škole Pavla Jozefa Šafárika v Tornali, pričom sa na ich tanieroch objavil sumček s kuskusovým šalátom „Tabbouleh“. Práve ryby sú tou položkou zdravej stravy, ktorú odborníci odporúčajú, pretože sú jedinečným zdrojom omega mastných kyselín, vitamínov, minerálov a kvalitných bielkovín. Mali by sa jesť jeden až dvakrát do týždňa spolu v množstve 100 až 300 gramov.

Veľkoobchod METRO dodáva suroviny do viac ako stovky školských jedální po celom Slovensku. V mnohých už možno pozorovať pokusy o zaradenie zdravších obilnín ako pšeno, pohánka alebo strukovín ako cícer či sója a spomínané pokrmy z rýb.

Ale niečo také ako špenát, brokolica či ryby deti jednoducho odmietajú a tvrdia, že im nechutí. Školské jedálne tak vyhadzujú množstvo odpadu po nezjedených obedoch.

Zdroj: peter simon

Aj preto je tu iniciatíva spoločnosti METRO robiť osvetu na školách a ukázať deťom, že aj zdravé a cenovo dostupné jedlo môže chutiť dobre.

„Dôraz sa kladie na ročné obdobie a sezonalitu, ktorá súvisí s výlovom rýb prípadne chovom jednotlivých druhov dobytka alebo hydiny, alebo súvisí taktiež s dopestovaním určitých druhov ovocia a zeleniny. V každej jedálni sa jedlo pripraví na základe receptúry Vojta Artza, zohľadňuje sa však kalkulácia a obsah ingrediencií, ktoré sú dané všeobecnými spotrebiteľskými normami,“ vysvetľuje HoReCa Segment Manager spoločnosti METRO Karol Preiner.

Viac ako 500 porcií jedla

Celoslovenská tour po školských jedálňach učí deti k správnemu stravovaniu. Tí najmenší majú často zlé stravovacie návyky, pri ktorých najčastejšie hrozí obezita. Zdravá výživa je podľa Vojta Artza dôležitá.

„Dnes varíme filé zo sumca a budeme ho podávať so zeleninovým kuskusom. Deti učíme zdravým stravovacím návykom, čiže konzumovať ryby, zeleninu, taktiež cestoviny. Losos je pomerne drahá ryba pre školské jedálne, no sumec je o to prístupnejší a jeho príprava je pomerne ľahká. Stačí len uchovať základnú chuť, možno pridať kúsok olivového oleja a bikinky, maslo a soľ na dochutenie,“ hovorí špecialista, Vojto Artz.

Ako dodal, ryba je pre školské jedálne cenovo výhodná, no taktiež záleží aj od výberu prílohy, ktorá sa na cene dôkladne odráža. Stále je tam priestor na to, aby vedúce školských jedální dokázali zareagovať a počas toho týždňa ušetriť nejaký ten cent, a tým pádom raz za desať dní by sa mohla podávať v školských jedálňach aj takáto ryba. Pripravili 550 porcií jedla. Jedlo si mohli vychutnať žiaci prvého, druhého stupňa a taktiež aj dôchodcovia, ktorí sa do jedálne chodia stravovať.

„V školskej jedálni sa technologický postup pokrmov musí dodržať na počet porcií a technológiu, ktorá je v danej prevádzke prístupná. Niektoré kuchyne sú lepšie vybavené, no na druhej strane sa nájdu aj kuchyne s horšou výbavou. Častokrát sa musíme prispôsobiť aj takýmto podmienkam. Dneska sme učili ženy zo školskej jedálne ako si uľahčiť prácu,“ spresňuje šéfkuchár.

Zdroj: peter simon

Varil každý

Ryby opekali podľa výdaja a hmotnosti, ktorá je vyberaná podľa stupňov školy. Kým sa Vojto postaral o najhlavnejšiu časť práce, kuchárky z jedálne pripravovali a krájali zeleninu na kuskus. Následne ich usmernil aj správnym spôsobom výdaja pokrmu. „Aby výdaj jedla bol svojím spôsobom rýchly a aj uľahčený, tak aj servírovanie musí byť prispôsobené podmienkam,“ dodal Artz.

Normy nepustia, avšak…

Zmenu jedla a rozruch v školskej jedálni vnímala pozitívne aj vedúca školskej jedálne Ľubica Gencsiová. Podávala sa ryba. Tú by mali detičky určite konzumovať častejšie, keďže je veľmi zdravá.

„Jedáleň sa však musí držať noriem a dodržiavať stanovené predpisy. Spolupráca so šéfkuchárom bola veľmi dobrá, samozrejme sa niekedy objavil aj stres, no atmosféra bola nepochybne výborná. V jedálni sme ešte sumca ani kuskus nevarili, je to pre nás novinka a som samozrejme rada, že sme si mohli vyskúšať aj túto možnosť, s ktorou nám vo veľkej miere pomáhal pán šéfkuchár Artz. Detičky boli jedlom nadšené a tešili sa aj na šéfkuchára. V školskej jedálni máme aj mliečnu desiatu, ktorá prispieva k zdravému stravovaniu detí. Do budúcna sa budeme snažiť pre deti na obed pripravovať aj viac pokrmov z rýb,“zhodnotila deň Ľubica Gencsiová.

Súťaž, podpisy a aj dopyt detí po novom jedle

Šéfkuchár po obede ponúkol detičkám aj minisúťaž, kde si na stravné lístky dozadu mali napísať meno s triedou a museli ich odovzdávať počas obedov. Po obede vyžrebovali desať žiakov, ktorí dostali knižku s podpisom šéfkuchára.

„Škola je otvorená novým veciam, čiže ak nám šéfkuchár dal nejaké nápady, nové možnosti a návrhy nejakých nových jedál tak sa ich do budúca určite budeme snažiť využívať. Deti sa pýtajú po nových jedlách, taktiež aj kolegovia a rodičia. Čo sa týka ceny sme doposiaľ nemali nejaké problémy typu, že by sme sa nevedeli zmestiť do sumy. Na tento región je tá cena stanovená. Chcem touto cestou poďakovať Metru, že nám ponúkli takýto projekt. Veľmi si to vážime a sme otvorení aj do budúcna. Keď sme sa dozvedeli, že nám šéfkuchár príde na pomoc sme sa veľmi potešili a tým pádom bol aj dnešný deň niečím výnimočný. Bola to výzva a pocta, že nám bol ponúknutý tento projekt,“ povedala riaditeľka školy, Henrieta Balogová.

Vyspovedali sme aj niekoľko detí. Na otázku, čo jedia sa z úsmevom zhodli, že chutnú rybu. Kuchárky im pri vydávaní jedla informácie o pokrme a prílohe poskytli. Azda najviac však zaujala školáčka Monika. „Ja ryby nejem už asi päť rokov. Táto je proste úžasná. Od dnešného dňa ju opäť zaradím do môjho jedálnička,“ dodala Monika.

Obrazom: Akcia s Metrom s Vojtom Artzom v školskej jedálni v Tornali
100
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM