Martin Károly Kultúra

Zneužili Stana Dančiaka?!

Priaznivci divadelného umenia majú možnosť pozrieť si jeden z najčítanejších rytierskych románov všetkých čias na doskách, ktoré znamenajú svet. Reč je o muzikáli Don Quijote podľa Sancha. V ňom by mal podľa propagačných plagátov účinkovať aj jeden z

Nevidiaci herec v spomínanom muzikáli síce účinkoval, no už dva roky v ňom nehrá. „Je to sprostý podvod. Stanka používajú na to, aby prilákali divákov,“ netají pohoršenie hercova manželka Darina, ktorá vzápätí pokračuje. „Manžel sa na úlohu sluhu Sancha Panzu v hre Don Quijote intenzívne pripravoval. Stálo ho to skutočne veľa úsilia. Texty mal nahraté na cédečku, a tak sa ich učil. Všetko dokonale ovládal,“ vysvetľuje Darina, ktorá prezradila aj to, že herec mal v divadle „navádzačku“, ktorá sedela v kabínke a cez vysielačku mu pomáhala, aby sa dokázal bezpečne a prirodzene pohybovať po javisku.

„Celé je to veľmi komplikované,“ povedal na úvod Milan Vincourek, výkonný riaditeľ Produkcie Gedur, ktorá hru Don Quijote podľa Sancha ponúka. „Na začiatku sa v úlohe Sanchu alternovali herci Stano Dančiak a Ivan Vojtek. Potom sa však pánovi Dančiakovi zhoršil zdravotný stav a dobrovoľne odišiel,“ povedal Vincourek, ktorý vyjadril aj ľútosť nad tým, že herec už v divadelnom predstavení účinkovať nemôže.

Manželka Stana Dančiaka má však na celú vec iný názor. „Jedného dňa už manžela jednoducho nezavolali. Keď sme sa zaujímali o to, čo sa deje, odpoveďou boli len samé výhovorky. Vraj sa divadelné predstavenie zrušilo alebo preložilo či podobné výmysly. Vlastne, do dnešného dňa nám nikto nepovedal, prečo už manžel v divadelnej hre nie je obsadzovaný. Stanko je z toho skutočne veľmi sklamaný,“ povedala Darina, ktorá tiež so žiaľom v hlase skonštatovala, že o herca so zdravotným hendikepom už v Don Quijotovi nemajú záujem.

Akýkoľvek už však odchod Stana Dančiaka bol, nič to nemení na fakte, že sa aj naďalej objavuje na reklamných plagátoch muzikálu Don Quijote podľa Sancha, v ktorom už dva roky neúčinkuje. Prečo je to tak? „Plagáty sa dávali robiť už dávno. Máme ich veľa a niektorí objednávatelia si špeciálne žiadajú tie, na ktorých je pán Dančiak,“ hovorí Milan Vincourek, ktorý zároveň dodáva, že pri naštudovaní predstavenia je zvykom mať natlačené plagáty s kompletným obsadením. Aj v prípade, keď sú herci alternovaní sa tlačí jeden vizuál. „Niekde býva zvykom, že usporiadateľ k plagátom alebo pred vstupom do divadelnej sály vytlačí herecké obsadenie toho večera. V zmluve medzi usporiadateľom a agentúrou je uvedené aj herecké obsadenie,“ vysvetľuje Vincourek.

Manželia Dančiakovci si o celej veci myslia svoje. „V agentúre klamú. Keď som sa informovala, prečo je Stanko aj naďalej na plagátoch, povedali mi, že to musí byť nejaký omyl. No ja im už neverím. Mám skôr pocit, že je to z ich strany cielené,“ povedala na záver hercova manželka, podľa ktorej si diváci rozhodne nezaslúžia, aby ich na predstavenia lákali neaktuálne plagáty.

(JF)

Fotogaléria: Propagácia vystúpenia v Žiari nad Hronom /25. marca 2010/

Danciak Stanislav
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM