Správy

ZOO Košice získala prvé miesto v súťaži za odchov listárky červenookej

Zoologická záhrada v Košiciach získala prvé miesto za odchov roka v súťaži Biely slon 2016.

Ilustračný obrázok k článku ZOO Košice získala prvé miesto v súťaži za odchov listárky červenookej
Zdroj: TASR

Unikátne prvenstvo jej vyniesla listárka červenooká (Agalychnis callidryas), ktorú sa podarilo rozmnožiť pracovníkom exotária prvý raz na Slovensku v roku 2016. Informovala o tom vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Košice Eva Malešová.

Porota zložená z členov združenia Česká ZOO a nezávislých odborníkov určených Úniou českých a slovenských zoologických záhrad pri výbere kandidátov posudzovala 42 odchovov z 15 zoo.

„Ocenila náročnosť odchovu, ktorý sa v ľudskej opatere podarí len zriedka. Listárka červenooká pochádzajúca zo Strednej Ameriky vyžaduje pre odchov špecifické podmienky, najmä správnu teplotu a vlhkosť, ale aj svetelný režim. V takomto procese museli chovatelia myslieť napríklad aj na pravidelný umelý dážď a rosenie, ktoré regulovali prostredníctvom časových hodín. Pamätali aj na správny výber rastlín, ktoré slúžia na kladenie vajíčok,“ vysvetlila Malešová.

Košická zoo chová tento druh obojživelníkov od roku 2012, keď doviezla desiatich jedincov z Krakova. V súťaži Biely slon uspela za posledných päť rokov tretíkrát. V roku 2013 to bola cena verejnosti za odchov dvoch mláďat rysa ostrovida karpatského a o rok neskôr získala tretie miesto za odchov krokodílov čelnatých.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM