Michal Lendel Samospráva

Župan Zdenko Trebuľa: Výsledky EHMK kladiem najvyššie v kraji za uplynulé 4 roky

Na poslednom zasadnutí Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) v tomto funkčnom období sa bilancovalo. Zdenko Trebuľa kladne hodnotil zapojenie sa KSK do projektu Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK), no poukázalo sa aj na problémy, ktoré bude treba riešiť v budúcnosti.

Ilustračný obrázok k článku Župan Zdenko Trebuľa: Výsledky EHMK kladiem najvyššie v kraji za uplynulé 4 roky
Zdroj: Webnoviny.sk

Bilancovanie na poslednom zasadnutí Zastupiteľstva KSK v tomto funkčnom období vyzdvihlo projekt EHMK, no nevyhlo sa ani nepríjemnejším otázkam, ku ktorým patrí financovanie opráv a rekonštrukcií ciest 2. a 3. triedy.

Kladne hodnotený projekt EHMK

Zapojenie KSK do projektu EHMK sa podľa predsedu kraja Zdenka Trebuľu ukázalo ako správne. „Investične to veľmi silne pomohlo predovšetkým našim kamenným inštitúciám, ale zviditeľnilo aj kraj ako taký,“ zhodnotil šéf VÚC.

Práve výsledky projektu EHMK kladie Trebuľa najvyššie v kraji za uplynulé štvorročné obdobie. Podarilo sa ho podľa neho úspešne zvládnuť z hľadiska organizácie, aj financovania.

Súčasťou EHMK v kraji bol program regionálnych podujatí Terra Incognita a budovanie siedmich Ostrovov kultúry zahŕňajúcich rekonštrukcie budov Východoslovenského múzea, Východoslovenskej galérie či Bábkového divadla v Košiciach. Šéf KSK nemá obavu o trvalú udržateľnosť jednotlivých podujatí, ani fungovania zrekonštruovaných inštitúcií po ukončení projektu EHMK.

Problematická doprava

Z hľadiska celkového ďalšieho fungovania samosprávnych krajov vidí Trebuľa problém v doprave. Pre novinárov uviedol, že končí plánovacie obdobie na využitie eurofondov a do nasledujúceho obdobia majú byť už mimo financovania cesty 2. a 3. triedy v podobe opráv a rekonštrukcií, ako to bolo doteraz. „To znamená, že krajina bude musieť nájsť nový model financovania, pretože z vlastných zdrojov kraje nebudú schopné starať sa o kvalitu týchto ciest. Tento segment je hlboko podinvestovaný,“ konštatoval.

Za potrebnú považuje v rámci Slovenska tiež reformu v oblasti vytvárania príjmovej časti rozpočtu samosprávnych krajov. „Treba určite reformovať daň z motorových vozidiel, ktorá je veľmi nespravodlivo prerozdelená,“ konštatoval.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM