Rôzne

Zvieracie novinky v košickej zoo: Čo všetko môžeme po novom uvidieť v Kavečanoch?

Košická zoo privítala vo svojich radoch nových členov. V Kavečanoch sa už zabývali chlpaté, ale aj operené prekvapenia, ktoré prišli z iných zoologických záhrad, no tešiť sa môžeme aj na mláďatká tradičného osadenstva.

Ilustračný obrázok k článku Zvieracie novinky v košickej zoo: Čo všetko môžeme po novom uvidieť v Kavečanoch?
Zdroj: TASR

Zoologická záhrada Košice pripravila pred oficiálnym otvorením jubilejnej 35. sezóny viacero noviniek pre návštevníkov. Obohatila kolekcie vtákov, cicavcov, či rozšírila zbierku unikátnych druhov hmyzu a plazov.

Horúce novinky

„V pavilóne exotária hneď za vstupom do zoo pribudol pár lemurov kata. Ide o primáty, ktoré sú medzi lemurmi najobľúbenejšie a spoznať ich podľa pásikavých čierno-bielych chvostov,“ povedala Eva Malešová z košickej zoo. Do Košíc prišli lemury z českej Zoo Ohrada pri Hlubokej nad Vltavou.

Svet vtákov rozšírili dva páry žeriavov sarusov, ktoré patria medzi najväčšie svojho druhu na svete. V období párenia sú známe doďaleka počuteľným spevom a tzv. svadobným tancom. Návštevníci ich môžu pozorovať vo výbehu oproti medveďom.

Partnerky sa dočkal aj samec volavky striebristej v rotunde. Pricestovala k nemu tiež zo Zoo Ohrada. „V tej istej voliére nájdu návštevníci aj nové trio ostrožiarok lesklých. Sú to pomerne veľké zúbkozobce s výrazne čiernym lesklým perím a nápadne dlhými nohami,“ uviedla Malešová.

Medzi novinkami aj domáci odchovanci

Na svoju premiéru, zatiaľ však v chovateľskom zázemí, čakajú felzumy madagaskarské. Patria ku gekónom a sú výnimočné schopnosťou prisať sa chodidlami tak, že sa bez problémov pohybujú aj po úplne hladkých plochách. Majú sýtozelenú farbu a červené bodky. Do Košíc pricestovali z Francúzska.

Vo výbehoch môžu návštevníci podľa Malešovej od skorej jari pozorovať viaceré mláďatká. Rozšírili rodiny uhorského dobytka, muflónov, tiav či zebu zakrpatených. V odchovni mláďat sa nachádza nelietavý vták emu hnedý. Prvý raz sa vyliahla v košickej zoo korytnačka močiarna. Je to jediný druh korytnačky, ktorý sa vyskytuje aj na našom území.

Novinky Košickej zoo
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM