Tlačové správy

12. ročník celoslovenskej Abilympiády už tento víkend

Počas tohto víkendu zavíta do Bratislavy približne 150 zdravotne hendikepovaných ľudí z celého Slovenska, aby sa mohli zúčastniť v poradí 12. ročníka celoslovenskej Abilympiády - súťažnej prehliadky pracovných schopností a zručností zdravotne postihnutých ľudí.

Ilustračný obrázok k článku 12. ročník celoslovenskej Abilympiády už tento víkend
Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok organizátori pripravili 24 súťažných disciplín, v ktorých budú súťažiť od 10. – 12. októbra v Hoteli Sorea v Bratislave. Organizátorom je Slovenská abilympijská asociácia (SAA) Súťažiaci si zmerajú svoje schopnosti v kategóriách ako aranžovanie kvetov, dámske krajčírstvo, reportážna fotografia, modelovanie z hliny, košikárstvo či výroba svadobného predmetu. Na abilympiáde súťažia ľudia s rôznym typom postihnutia. Nezáleží na tom, či má súťažiaci zrakové, sluchové, telesné, mentálne alebo vnútorné postihnutie, rozhoduje len odvedená práca. Jedinou podmienkou je vek súťažiaceho, ktorý musí byť minimálne 16 rokov.

Cieľom súťaže je dokázať zdravému obyvateľstvu, že hendikepovaní človek môže byť rovnocenným partnerom pri vykonávaní pracovnej činnosti. Po 11. ročníkoch sa abilympiáda uskutoční v nových priestoroch v centre Bratislavy. „Veríme, že aj týmto krokom prispejeme k väčšej návštevnosti a k oslave 20 výročia, odkedy sa uskutočnila prvá abilympiáda na Slovensku,“ povedal predseda SAA Aurel Bitter.

Sobotný večer bude vyhradený víťazom, pre ktorých sú pripravené hodnotné vecné ceny a tiež miestenka na celosvetovú abilympiádu vo Francúzsku. Okrem toho je pre súťažiacich v sobotu pripravená možnosť predávať svoje výrobky prostredníctvom Abilympijskej galérie, ktorá touto formou podporuje umiestnenie výrobkov zdravotne postihnutých na trh a napomáha tak získať finančné prostriedky na skvalitnenie ich života.

„Touto cestou by som chcel pozvať všetkých občanov, aby prišli túto sobotu 11.10. od 14:30 do 18:00 hod. povzbudiť nadaných hendikepovaných ľudí. Prípadne si pozrieť alebo kúpiť ich nádherné výrobky,“ povedal na záver Bitter

Počas predchádzajúcich ročníkov našlo vďaka Abilympiáde niekoľko účastníkov uplatnenie na trhu práce. Abilympiáda sa tiež stala pre niektorých jediný spôsob prezentácie. Viac informácií o Abilympiáde nájdete na internetovej stránke www.abilympiada.sk.

Doplňujúce informácie:
V zahraničí aj u nás sa ako oficiálny názov tejto prestížnej akcie používa anglické slovo Abilympics – v poslovenčenej podobe Abilympiáda, ktoré vzniklo zložením zo slov „Olympics of Abilities“, teda olympiáda schopností. Prvá Abilympiáda sa na Slovensku konala v decembri 1994. Od roku 1995 sa slovenskí talentovaní zdravotne postihnutí ľudia zúčastňujú aj celosvetových Abilympiád, kde dosahujú vynikajúce úspechy. Za pätnásť rokov reprezentovali Slovensko na celosvetových olympiádach schopností v Južnej Kórei, Japonsku, v Austrálii, v Českej Republike a v Indii, odkiaľ priniesli 12 medailí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM