Správy

Ako sú na tom bezdomovci v útulku v Bernátovciach? Mali problémy s koronavírusom?

Uplynulý týždeň robili dobrovoľný skríning zdravotného stavu ľudí bez domova v tomto útulku a nocľahárni pri Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Ako sú na tom bezdomovci v útulku v Bernátovciach? Mali problémy s koronavírusom?
Zdroj: TASR

Tretina klientov útulku pre ľudí bez domova v Bernátovciach trpí hypertenziou a viacerí by vzhľadom na svoj zdravotný stav mali byť v inom type zariadenia.

Testovali ich aj na COVID-19

Podľa Nadácie Dedo niekoľkých tiež testovali na ochorenie COVID-19, ani jeden z testovaných nemal pozitívny výsledok.

„U ľudí a rodín bez domova bola preukázaná vysoká miera sociálneho vylúčenia a sťaženého prístupu k zdravotnej starostlivosti, ako aj dôležitosť prístupu k bývaniu. Mnohí klienti potrebujú intenzívnu zdravotnú starostlivosť a mali by byť v inom type služieb,“ uviedla manažérka pre rozvoj Nadácie Dedo Alena Vachnová, podľa ktorej je dôležité naďalej pracovať na advokácii a prinášaní konkrétnych zmien a riešení v tejto oblasti.

Ako povedala Michaela Kostičová z občianskeho združenia Equita, u tretiny klientov zariadenia Oáza – nádej pre nový život v Bernátovciach, zistili hypertenziu. „U viacerých z nich bola potrebná okamžitá intervencia a nastavenie na základnú liečbu. Zdravotný stav štyroch klientov si vyžadoval okamžité odoslanie do zdravotníckeho zariadenia na ďalšie odborné vyšetrenia a nastavenie liečby,“

Cieľom skríningu bolo zmonitorovať zdravotný stav a zdravotné potreby klientov, poskytnúť im základné ošetrenie, nastaviť ich na základnú liečbu a v prípade potreby ich odoslať na odborné vyšetrenie.

Dobrovoľníci zrealizovali 170 rozhovorov a vyšetrení klientov. Ako nadácia uvádza, ide o prvý komplexný zdravotný skríning ľudí bez domova na východnom Slovensku.

„Aktuálne pripravujeme pilotný projekt Housing First v Košiciach, ktorý môže zjednodušiť prístup týchto ľudí k sociálnemu nájomnému bývaniu,“ doplnila Alena Vachnová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM