Alexandra Kolínská Rôzne

Až 9% detí sa rodí predčasne: Na ich počesť sa Dóm aj Immaculata rozžiaria na purpurovo

V troch mestách na Slovensku sa na počesť Svetového dňa predčasne narodených detí rozsvietia dominantné budovy vo farbe purpurového srdca, ktorá sa stala symbolom malých bojovníkov – predčasne narodených detí. V Košiciach sa eozžiari Dóm svätej Alžbety aj súsošie Immaculata.

Ilustračný obrázok k článku Až 9% detí sa rodí predčasne: Na ich počesť sa Dóm aj Immaculata rozžiaria na purpurovo
Zdroj: Dnes24.sk

V troch mestách na Slovensku sa na počesť Svetového dňa predčasne narodených detí rozsvietia dominantné budovy vo farbe purpurového srdca, ktorá sa stala symbolom malých bojovníkov – predčasne narodených detí. Bratislava, Košice a Prešov sa pripojili takýmto nádherným spôsobom k podpore podujatí venovaných tomuto dňu. Bratislavský hrad a Nová budova Slovenského národného divadla sa 12.11.2015 večer rozsvietia na purpurovo.

V pondelok 16.11.2015 sa v Košiciach rozsvietia na purpurovo súsošie Immaculata a Dóm sv. Alžbety.

Na druhý deň, 17.11.2015 odznejú prosby za tieto deti a ich rodiny na sv. omši v Katedrále sv. Mikuláša, ktorá spolu s Vodárenskou vežou v Prešove zažiaria vo večerných hodinách purpurovou farbou, a tiež tak prispejú k výnimočnosti osláv Svetového dňa predčasne narodených detí.

Počet predčasne narodených vzrástol

„Každý rok sa na Slovensku narodí približne 55 000 detí. Až 9 % z nich je predčasne narodených, to znamená narodených pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva. U týchto detí sa vyskytujú dlhodobé zdravotné následky 10-krát častejšie ako u donosených novorodencov,“ uviedla Katarína Remiáš z OZ malíček.

Ako ďalej uviedla, posledné desaťročie vzrástol počet predčasne narodených detí s pôrodnou hmotnosťou pod 1500 g o 30 %. V rámci Európy predstavujú nedonosené deti najväčšiu skupinu detských pacientov. Komplikácie nezrelých detí sú najčastejšou príčinou úmrtia do 5-teho roku ich života.

Mesiace na JIS-kách

Technologický pokrok a zdokonalenie medicínskych poznatkov umožňujú v súčasnosti zachrániť čoraz viac životov kriticky chorých novorodencov. Každoročne stovky tisíc takýchto pacientov trávia prvé dni a často aj mesiace na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre novorodencov v zajatí hadičiek, blikajúcich svetielok, hluku monitorov a dýchacích prístrojov v starostlivej opatere zdravotníckeho personálu. Silnú prevahu medzi týmito pacientami majú deti, ktoré sa narodili predčasne.

Problémy predčasne narodených až do dospelosti

U týchto detí platí, že čím skôr sa narodia, tým majú všetky svoje orgány nezrelšie. Ich mozog oveľa citlivejšie reaguje na vplyvy z vonkajšieho prostredia – prudké osvetlenie, hluk, necitlivú manipuláciu, bolesť. Toto všetko sa môže v budúcnosti prejaviť v podobe dlhodobých komplikácií.

„Chýba im dokonalé zladenie cyklu spánok – bdenie, vývoj psychomotorických funkcií býva oneskorený, mávajú problémy s rečou, poruchy zraku a sluchu. Spočiatku majú veľmi citlivé bruško, koliky, ale aj problémy s prehĺtaním, trávením a toleranciou výživy, čo spôsobuje poruchy rastu. Nedostatočná výživa súvisí s ďalšími komplikáciami, najmä vývojom psychomotoriky a imunitným systémom,“ informovala nás Remiáš.

Podľa jej slov sú tieto deti oveľa častejšie ohrozené rôznymi infekciami, najmä dýchacích ciest. Zvlášť nebezpečný je pre ne respiračný syncyciálny vírus (RSV), ktorý môže spôsobiť až zlyhanie dýchania. Hyperaktivita, poruchy pozornosti a vizuo-motorickej koordinácie spôsobujú nezrelým deťom neskôr problémy v škole. Viaceré štúdie poukazujú na dlhodobý vplyv nedonosenosti na zdravie v dospelosti. Predčasne narodení jedinci v dospelosti, v porovnaní s ostatnými narodenými v termíne, majú častejšie zvýšenú inzulínovú rezistenciu, krvný tlak a zníženú reprodukčnú schopnosť.

Foto: OZ maliček

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM