Správy

Blíži sa orkán Fabienne. Silný vietor pocítime aj na východe, platia výstrahy

Orkán, ktorý zasiahne predovšetkým strednú Európu bude spôsobovať škody. Pred silným vetrom platí varovanie aj v okolitých krajinách. SHMÚ vydal výstrahy.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa orkán Fabienne. Silný vietor pocítime aj na východe, platia výstrahy
Zdroj: TASR

V okolí Vysokých a Nízkych Tatier sa v noci z nedele na pondelok (24.9.) poriadne rozfúka. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu tretieho stupňa. Predbežne platí od 21.00 h do 05.00 h nasledujúceho dňa.

Výstraha sa týka oblasti hrebeňov Tatier v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad, Tvrdošín a Poprad. Meteorológovia tu očakávajú mimoriadne silný vietor, ktorý by v nárazoch mohol dosiahnuť 160 až 180 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ uvádza SHMÚ na svojej webovej stránke.

Výstrahy pre východ

Okrem toho platia pre niektoré časti Slovenska výstrahy prvého a druhého stupňa pred vetrom, rovnako z nedele na pondelok, zhruba od 19.00 h miestami do 10.00 h nasledujúceho dňa.

1. stupeň výstrahy pre Košice a okolité okresy platí od nedele večera do 12:00 v pondelok. V okrese Košice sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h).

Vietor bude spôsobovať škody

Vzhľadom na očakávané poryvy vetra sa treba pripraviť na to, že vietor bude s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobovať škody. Odporúčame preto ukotviť alebo schovať predmety z exteriéru a neparkovať pod stromami. Vietor na Slovensku zoslabne až v noci na utorok, informuje imeteo.sk

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM