Správy

Časť bytovky na Luníku IX je po požiari neobývateľná. Čo bude s obyvateľmi?

Niekoľko rodín prišlo po požiari o bývanie. Náhradné ubytovanie im ponúkla mestská časť aj radnica.

Ilustračný obrázok k článku Časť bytovky na Luníku IX je po požiari neobývateľná. Čo bude s obyvateľmi?
Zdroj: TASR/František Iván

V sobotu (9. 10.) po polnoci zasiahol jednu z bytoviek na Podjavorinskej ulici na košickom Luníku IX požiar. Plamene zasiahli osem bytov, podkrovie a strechu. Informovali sme o tom v tomto článku.

Zničená strecha

Podľa starostu Luníka IX Marcela Šaňu by na základe statického posudku mala stačiť len výmena časti jej konštrukcie a trámov, respektíve tých častí, ktoré zasiahol oheň. Podľa jeho slov v súčasnosti oslovujú firmy na opravu poškodenej strechy a vytvorenie cenovej ponuky.

„Nie je to jednoduché, v tejto dobe už majú zmluvy na iné zákazky. Chceme však, aby rodiny mohli ísť naspäť do svojich bytov ešte do Vianoc. Vo vnútri už svojpomocne realizujeme niektoré práce. Ak bude strecha opravená, budeme pokračovať stenami,“ pripomenul s tým, že uvedený bytový dom vlastní a spravuje MČ.

Čo sa týka vzniknutých škôd, odhaduje ich na úrovni nad 50-tisíc eur, vyčísliť ich však musí odborník. Ak by bolo nutné meniť celú strechu, podľa starostu by bola uvedená suma výrazne vyššia.

Náhradné bývanie

Požiar vznikol v jednom z bytov na štvrtom nadzemnom podlaží, pravdepodobne od horiacej sviečky, a šíril sa na poschodí ďalej. Podľa hasičov zasiahol osem bytov a podkrovie so strechou. Najpoškodenejšie boli byty na najvyššom poschodí, kde bývalo odhadom 40 až 50 ľudí.

Rodinám, ktoré po požiari prišli o možnosť bývať v byte, ponúklo náhradné bývanie mesto aj mestská časť. Podľa Šaňu túto ponuku odmietli a všetci išli k svojim známym. V súvislosti s požiarom vyhlásili aj mimoriadnu situáciu. „Do konca týždňa by mal zasadnúť ďalší krízový štáb,“ uviedlo v reakcii mesto Košice.

Strecha bytovky po požiari
Strecha bytovky po požiari / Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM