Správy

Chodcom chýba na Slaneckej zrušený priechod. Tak skoro sa ho ale nedočkajú

Priechod pre chodcov k OC Kaufland na sídlisku Nad jazerom počas aktuálnej rekonštrukcie Slaneckej cesty najbližšie mesiace nevznikne.

Ilustračný obrázok k článku Chodcom chýba na Slaneckej zrušený priechod. Tak skoro sa ho ale nedočkajú
Zdroj: TASR/František Iván

Jeho zriadenie žiadajú niektorí obyvatelia sídliska. Po skončení prvej etapy modernizácie Slaneckej cesty, v závere tohto roka, by sa však toto pešie prepojenie zo sídliska k obchodnému centru mohlo opäť obnoviť. Informoval o tom košický magistrát.

Ďalší priechod nebude

Ako uviedol dopravný projektant Pavel Titl, obyvatelia, žiaľ, musia strpieť, že sa do tohto obchodného centra v súčasnosti nedostanú tak, ako boli zvyknutí. Alternatívne riešenia podľa neho nemôžu byť zrealizované najmä z bezpečnostných a technických dôvodov.

„Stavba sa postupne rozbieha a v najbližších dňoch tam vznikne veľké stavenisko. Nielen tam, ale ani nikde v blízkosti nemôžeme vyznačiť ďalší priechod. Aj keby sme tak urobili niekde neďaleko a obyvatelia by sa dostali cez cestu, neexistujú chodníky, po ktorých by sa dalo pokračovať ďalej. Navyše tam nie sú mestské, ale už súkromné pozemky, čo tam nedovoľuje nič robiť,“ uviedol Titl

Autobus alebo obchádzka

Ak chce ísť niekto pešo do tohto obchodného centra, Titl odporúča využiť autobus číslo 19 alebo priechod pre chodcov na Dneperskej ulici. „Je to len o 250 metrov dlhšie. Ak sa doprava po skončení prvej časti rekonštrukcie preklopí do novej polovice komunikácie, bude tam možné využívať priechod aj s novým chodníkom,“ doplnil.

Mesto chce spolu s mestskou časťou Nad jazerom osloviť nielen Kaufland, ale aj Tesco na spoločné rokovania o možnosti zriadiť autobusovú linku, ktorá by slúžila ich zamestnancom alebo občanom, ktorí sa tam chcú dostať.

Konflikty s robotníkmi

Ako počas kontrolného dňa skonštatoval zástupca spoločnosti Doprastav, stavebné práce zatiaľ postupujú podľa plánu. Problémom sú podľa neho aj samotní netrpezliví vodiči, ktorí občas zo svojich áut nielen verbálne, ale aj fyzicky napádajú robotníkov.

Zástupca zhotoviteľa zároveň prisľúbil, že v dohľadnej dobe na okrajoch cesty odstránia pozostatky pôvodných dopravných značiek alebo pútačov, ktoré museli byť zrezané a vyčnievajú z trávnika či cesty.

Podľa predstaviteľov dopravného inšpektorátu je pozitívom, že vodiči si už pomaly na zmeny a obmedzenia zvykli a premávka na Slaneckej ceste funguje bez väčších zdržaní. Odporučili však väčšiu kontrolu dočasného dopravného značenia a obnovu vodorovného značenia na ceste.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM