Správy

Cukrovkári pozor: V Univerzitnej nemocnici vám poradia pri probléme s diabetickou nefropatiou

Košická Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) ponúka možnosť cukrovkárom otestovať sa na diabetickú nefropatiu. Na mieste vám poradia aj príslušní odborníci.

Ilustračný obrázok k článku Cukrovkári pozor: V Univerzitnej nemocnici vám poradia pri probléme s diabetickou nefropatiou
Zdroj: TASR

UNLP sa v stredu (13. 11.) zapojí do celoslovenskej osvetovej akcie Týždeň prevencie diabetickej nefropatie, ktorá sa koná pri príležitosti Svetového dňa diabetu.

Príďte sa otestovať…

Ľudia trpiaci cukrovkou tak môžu tento deň od 7:00 do 12:00 hodiny navštíviť osvetový stánok v poliklinickej časti UNLP na Triede SNP (1. poschodie vedľa Lekárne), kde sa dozvedia viac informácií o ochorení a zároveň sa budú môcť otestovať pomocou jednoduchého orientačného samodiagnostic­kého testu.

„Tento test môže ukázať, či ľudia trpiaci cukrovkou patria medzi pacientov ohrozených aj diabetickou nefropatiou. Pozitívny nález je zároveň odporúčaním na urýchlenú návštevu špecialistu na ochorenia obličiek – nefrológa,“ informovala dnes hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová. Počas akcie bude v stánku k dispozícii lekár Alfonz Jurčina – nefrológ UNLP (odborník na obličky), ktorý pacientom na mieste poradí, ako ďalej postupovať.

Čo je to vlastne diabetická nefropatia?

Diabetická nefropatia je chronické ochorenie obličiek spôsobené cukrovkou, preto je testovanie určené najmä cukrovkárom. Test však môže odhaliť ochorenie obličiek aj u ľudí, ktorí nie sú cukrovkári, ale majú iné ochorenia, napríklad vysoký krvný tlak, obezitu.

Cieľom Týždňa prevencie diabetickej nefropatie je upozorniť verejnosť na problematiku chronického ochorenia obličiek ako závažnej sprievodnej komplikácie cukrovky. Odbornými garantmi projektu sú Slovenská nefrologická spoločnosť a Slovenská diabetologická spoločnosť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM