Tlačové správy

Dajte sennej nádche do nosa!

S pekným počasím opäť prichádzajú sezónne alergické nádchy. Ako ich poraziť?

Ilustračný obrázok k článku Dajte sennej nádche do nosa!
Zdroj: Boiron

Aj keď iná, predsa rovnaká…

Sezónne peľové alergie sú najrozšírenejším alergickým ochorením. Alergickou nádchou dnes trpí približne každý piaty Slovák.

Alergické nádchy sa vracajú ako bumerang. Tento rok je však ich prežívanie úplne iné. Nosenie tvárových masiek kvôli pandémii koronavírusu na jednej strane podľa odborníkov pomáha prejavy alergie mierne zmierňovať, na strane druhej alergikom s rúškami na tvári sa ťažšie dýcha, ťažšie sa utierajú slziace oči či tečúci nos. Ako si poradiť s každoročným trápením?

Nie je nádcha ako nádcha

Alergickú nádchu spúšťajú pele v prírode. Odborne sa označuje ako peľová alergia, resp. polinóza. Do organizmu sa cez sliznicu nosa alebo očných spojiviek dostávajú drobné peľové zrnká obsahujúce bielkoviny, ktoré naše telo rozoznáva ako alergén a spúšťa alergickú reakciu.

K prejavom peľovej alergie a alergického zápalu očí patria vodnatý výtok z nosa alebo opuch sliznice a sťažené dýchanie nosom, slzenie, pálenie alebo svrbenie očí, často spojené aj s opuchom viečok, záchvatové kýchanie, kašeľ a svrbenie mäkkého podnebia,“ popisuje príznaky ochorenia MUDr. Ivana Poradová. K častým príznakom alergickej nádchy sa môžu pridružiť aj svrbenie uší, migréna, bolesti kĺbov, tráviace ťažkosti, celková slabosť a únava. V období zhoršenia peľovej nádchy sa môže zhoršiť aj atopický ekzém.

Alergická nádcha sa na rozdiel od klasickej nádchy spôsobenej vírusmi alebo baktériami líši v mnohých príznakoch. Má dramatický nástup v podobe opuchnutia nosa, slzenia očí, sťaženého dýchania.

Rovnako rýchlo však dokáže ustúpiť. Prebieha bez zvýšenej telesnej teploty. Najintenzívnejšia je ráno a doobeda. Dobrými rozlišovacími znakmi sú aj silný pocit svrbenia a záchvaty kýchania.

Zdroj: Boiron

Každý má svoj alergén

Aj keď pri zvládaní sezónnej alergickej nádchy je najdôležitejšia liečba a dodržiavanie odporúčaní lekárov, aj pre pacienta je dôležité poznať „svoj“ hlavný alergén. Najčastejšia je u nás alergia na peľ tráv (asi 50 % prípadov polinózy), približne po 25 % pripadá na pacientov alergických na peľ drevín a bylín. Mnohí pacienti reagujú na viac druhov peľu (tzv. polyvalentné alergie).

MUDr. Ivana Poradová hovorí: „V marci a apríli sa na alergii podieľajú najmä pele kvitnúcich stromov, najčastejšie brezy, liesky a topole, zatiaľ čo v júli až septembri sú najsilnejšími alergénmi trávy, predovšetkým palina, lipnica, ambrózia, ale aj pšenica a jačmeň.

Vo väčšine európskych krajín existuje peľová informačná služba, ktorá tvorí týždenné peľové spravodajstvo a prognózy na najbližší týždeň.

Peľové spravodajstvo určené pre SR možno sledovať na www.alergia.sk a európsky monitoring na www.polleninfo.org.

Užívajte si život plnými dúškami – dajte sennej nádche do nosa!

Peľová alergia je ochorenie, ktorému sa nedá vyhnúť. Vdýchnutiu peľu v ovzduší sa totiž nedá zabrániť. Pozitívnou správou však je, že správnou liečbou sa dajú jej prejavy zmierniť, či úplne utlmiť. Liečba alergie je dlhodobá a mnohí pacienti robia chybu, že sa liečia len v období, keď majú príznaky ochorenia.

Liečbu a diagnostiku ochorenia zabezpečujú alergológovia. Základným nefarmakologickým preventívnym i liečebným opatrením je eliminácia pôsobenia vyvolávajúcich alergénov. Jednoducho povedané, vyhýbanie sa alergénom v takej miere, ako je to len možné.

Farmakologická liečba alergickej nádchy je komplexná. Jej cieľom je zmierniť príznaky ochorenia pacienta, zabezpečiť mu primeranú kvalitu života, ale aj zabraňovať zhoršovaniu stavu a vzniku bronchiálnej astmy. Na liečbu alergickej nádchy sa používajú H1 antihistaminiká, nosové kortikoidy a kromóny, imunoterapia, ale aj homeopatická liečba.

Všetky symptómy spojené a alergickou nádchou vieme zdolať použitím lieku Rhinallergy. Homeopatia, ktorá je založená okrem iného na princípe podobnosti, v zložení tohto lieku názorne vysvetľuje jeho účinky a možnosti použitia. Alium cepa (cibuľa) pomáha pri vodnatom dráždivom výtoku z nosa, Ambrosia (kvet) pri slzení a svrbení očí, dráždivom kašli, Sabadilla (rastlina) pri opuchu najmä nosovej sliznice, Euphrasia (očianka) pomáha pri opuchu a slzení očných viečok, Solidago (zlatobyľ) je úspešná u ľudí, ktorí okrem alergie majú aj pečeňové ťažkosti a histamín potláča alergickú reakciu na úrovni bunky,“ konštatuje MUDr. Poradová.

Liek nevyvoláva ospalosť ani návyk, nemá lokálne vedľajšie účinky na sliznici dutiny ústnej a je možné ho podávať už v detskom veku aj tehotným ženám. Výhodou lieku je aj jeho jednoduché dávkovanie, pri ktorom necháme jednu tabletu 3–6× denne rozpustiť voľne v ústach.

Rhinallergy je „najodvážnejším bojovníkom“ v zdolávaní alergií  bohatej ponuky homeopatických liekov. Ak sa s ním zoznámime, vieme kedy ho nasadiť, v akej dávke a ako dlho ho užívať, cítime sa zrazu ako víťazi, ktorých nepriateľ, zvaný peľová alergia, trápil dlho, ale my sme našli úžasnú účinnú obranu,“ uzatvorila MUDr. Ivana Poradová.

Dýchajte plnými dúškami – zopár dobrých rád ako zatočiť s alergiou

• Pravidelne sledujte peľové spravodajstvo.
• V čase maximálneho výskytu alergizujúceho peľu obmedzte pohyb v prírode.
• Po návrate z prírody sa osprchujte, umyte si vlasy (pretože v nich sa zachytí najviac peľu), tvár a vymeňte si oblečenie.
• Využívajte na pobyt vonku najmä čas po daždi.
• Čističky a práčky vzduchu odstránia peľ vo vnútorných priestoroch.

Zdroj: Boiron

RHINALLERGY je homeopatický liek, ktorý sa používa na symptomatickú liečbu alergickej nádchy. Jeho komplexné zloženie pôsobí na všetky symptómy peľovej alergie. Prednosťami lieku sú jeho prírodné zloženie a neutlmujúce účinky. Ide o liek prvej voľby, rovnako ako doplňujúcu liečbu k antihistaminikám. Liek je vhodný pre všetkých bez obmedzenia – aj pre dojčatá a deti, rovnako pre tehotné a dojčiace ženy. Predtým, ako začnete užívať RHINALLERGY, obráťte sa na svojho lekára alebo lekárnika.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Boiron
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM