Zuzana Vajayová Rôzne

DFNsP pribudli nové prístroje, pomôžu novorodencom s nízkou hmotnosťou

Novorodencom, ktorí sa narodia s nízkou pôrodnou hmotnosťou, pomôžu nové špičkové prístroje na košickej Klinike neonatológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP).

„Dokážeme zachrániť deti, ktoré majú pri pôrode menej ako 1000 gramov. To, že je pacient najmenší, neznamená, že potrebuje menej starostlivosti,“ povedal dnes v Košiciach minister zdravotníctva Ivan Uhliarik po tom, čo na klinike prestrihol pásku pri odovzdávaní prístrojovej techniky. Technika nemocnici pribudla vďaka projektu Národného neonatologického programu.

Počet novorodencov s malou pôrodnou hmotnosťou podľa ministra za štyri roky vzrástol o vyše 30 percent. Uhliarik informoval, že jeho rezort sa zaviazal zakúpiť prístroje v hodnote 1,5 milióna eura, pričom bolo vybraných viacero neonatologických centier na Slovensku.

Uhliarik sa dnes stretol aj s mamičkou trojčiat Evou Norou, ktorá si vybrala DFNsP práve pre jej vysoký kredit v poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

„Sú to špecialisti, ktorí vedia zareagovať,“ zhodnotila. Dievčatko a dvaja chlapci – Evka, Matias a Albán sa jej narodili cisárskym rezom v 35. týždni tehotenstva. Potrebovali špeciálnu starostlivosť, boli napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. V súčasnosti je už stav sedemtýždňových trojčiat stabilizovaný.

Riaditeľ DFNsP a šéf Kliniky neonatológie Peter Krcho zhodnotil, že na prístroje v hodnote viac ako 200.00 eur čakali pripravení. „Zaviedli sme také metodiky, monitorovacie systémy a postupy, ktoré znižujú trvalé postihnutie mozgu, sietnice a pľúc,“ komentoval. Dodal, že ich klinika je už vďaka špičkovému vybaveniu zaujímavá aj pre zahraničie.

Klinike pribudli štyri ventilátory, 17 digitálnych púmp, 14 infúznych dávkovačov, osem centrálnych monitorov. „Erudovaní lekári a sestry majú prístroje, ktoré im uľahčia prácu,“ zhodnotil Krcho.

Vďaka národnému projektu získajú potrebnú techniku okrem Košíc aj v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici, Prešove a Nových Zámkoch.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM