Správy

Divadlo Romathan sa sťahuje do nového. Do budúcna má vzniknúť aj Rómsky dom

Profesionálne Rómske divadlo čakalo na funkčné a dôstojné priestory 30 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Romathan sa sťahuje do nového. Do budúcna má vzniknúť aj Rómsky dom
Zdroj: TASR/František Iván

Národnostné Divadlo Romathan, ktorého zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, bude od septembra hrať a skúšať v nových priestoroch. Zo svojho doterajšieho sídla na Štefánikovej ulici sa presťahuje do budovy na Továrenskej ulici.

Informovala o vedúca komunikačného oddelenia Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková v súvislosti s ukončením rekonštrukcie tohto objektu.

Čakali 30 rokov

„Od založenia nášho divadla bol súbor 30 rokov v tej istej budove, takéto veľké sťahovanie si za celú svoju históriu nepamätá, no veľmi sa na nový priestor tešíme," uviedol riaditeľ Divadla Romathan Karol Adam s tým, že diváci i zamestnanci si nové priestory zaslúžia.

Vo vynovených priestoroch sa nachádza divadelná sála s multifunkčným pódiom a hľadiskom pre približne osemdesiat divákov, skúšobňa pre tanečníkov, orchester a spevákov, šatne aj kancelárie. Nové priestory sú zároveň bezbariérové.

„Kým v budove na Štefánikovej ulici, kde divadlo sídlilo od svojho vzniku, nemali herci pódium a nevedeli v týchto priestoroch usporadúvať predstavenia, na Továrenskej sa nachádza multifunkčné pódium. Naše krajské rómske divadlo si tak po rokoch nebude musieť na predstavenia prenajímať priestory iných divadiel ale presťahuje sa do budovy, v ktorej bude môcť skúšať a hrať na vlastnom pódiu," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Plány do budúcna

Budova na Továrenskej 3 slúžila v minulosti na školské účely ako prevádzka odborného výcviku a praxe. „Rekonštrukciu realizovali zamestnanci Sociálneho podniku KSK, ktorí v budove vymenili podlahy, opravili elektroinštaláciu a priestory vymaľovali,“ priblížila Terezková s tým, že opravu podstúpili aj stropy. Ako doplnila, stavebné úpravy trvali približne dva mesiace, kraj ich financoval zo svojho rozpočtu, vyšplhali sa na 90 000 eur.

Podľa Terezkovej slov chce KSK v budúcnosti v priestoroch na Továrenskej ulici vytvoriť takzvaný Rómsky dom – Romano kher, ktorý by mal byť centrom uchovávania rómskej kultúry v kraji. „Ako multifunkčný priestor by poskytol možnosti na prezentáciu divadla, galérie, múzea aj vzdelávania v oblasti rómskej hudby a tanca,“ ozrejmila. Kým sa priestory objektu na tento účel nebudú používať, je ich nájomníkom občianske združenie Stroj.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM