Správy

Dnes nás čaká rozlúčka s úspešným rokom: Čo priniesol pre Košice?

Rok 2013 sa veľkými písmenami zapíše do histórie Košíc. Titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) priniesol mestu mnohé investičné projekty, ktoré dostali naše mesto na mapu kultúrnych európskych centier.

Ilustračný obrázok k článku Dnes nás čaká rozlúčka s úspešným rokom: Čo priniesol pre Košice?
Zdroj: TASR

Košice sa dnes lúčia s titulom EHMK, ktorý im tento rok patril spolu s francúzskym mestom Marseille. Štafetu EHMK východoslovenská metropola už symbolicky odovzdala 13. decembra ďalším dvom mestám – švédskej Umei a lotyšskej Rige počas koncertu na Hlavnej ulici.

Najvýznamnejšie kultúrne projekty

Titul EHMK priniesol Košiciam mnohé investičné a kultúrne projekty s finančnou podporou z eurofondov, mesto sa dostalo aj do pozornosti viacerých svetových turistických sprievodcov a médií. Košice získali nový kultúrny komplex Kasárne/Kulturpark, prvú halu umenia na Slovensku Kunsthalle alebo unikátne komunitné centrá SPOTs. Vďaka investíciám sa obnovil Mestský park, Ulička remesiel, či Amfiteáter, revitalizoval sa Košický hrad.

V rámci investičných projektov Ostrovy kultúry pod správou Košického samosprávneho kraja (KSK) došlo k rekonštrukcii Východoslovenského múzea, Východoslovenskej galérie, Bábkového divadla, Barkóczyho paláca, Verejnej knižnice Jána Bocatia na Hviezdoslavovej ulici, Divadla Thália a areálu Katovej bašty. Celkový rozpočet na ne bol vyše 12,3 milióna eur. Realizoval sa aj program rozvoja kultúrneho turizmu Terra Incognita – Krajina nespoznaná s 13 top podujatiami v rámci celého kraja.

V období 2008 – 2013 priniesol projekt EHMK do Košíc celkovo 20 investičných projektov, 600 podporených projektov, stovku festivalov, 470 výstav a podujatí vizuálneho umenia, 250 multižánrových podujatí, 270 konferencií, prednášok a seminárov, 270 divadelných a tanečných predstavení, 360 filmov, 280 literárnych podujatí, 770 workshopov, či päťdesiatku podporených kníh, publikácií a časopisov.

Pohľad primátora Košíc

Podľa primátora Košíc Richarda Rašiho projekt EHMK nekončí a naopak znamená pre mesto novú éru. „Rok 2013 sa určite zapíše do bohatej histórie nášho mesta veľkými písmenami a je to najmä zásluha všetkých Košičanov. Dokázali sami sebe, aj celému svetu, že Košice sú úžasné mesto a dokážu zvládnuť aj takýto veľký kultúrny projekt, aký na Slovensku nemá obdobu,“ zhodnotil Raši.

Zdôraznil, že projekt EHMK 2013 sa končí len symbolicky. „V skutočnosti budeme v roku 2014 pokračovať v tom, čo sme začali v tomto roku. Chceme rozvíjať cenné medzinárodné partnerstvá, zabezpečíme udržateľnosť kvalitných kultúrnych podujatí a novej kultúrnej infraštruktúry,“ povedal. Ocenil, že Košice sa postupne menia z industriálneho mesta na mesto kreatívne.

Rozlúčka s úspešným rokom

Po neziskovej organizácii Košice 2013 bude zabezpečovať rozbehnuté kultúrne projekty v meste nová príspevková organizácia K 13 – Košické kultúrne centrá (Kunsthalle/Hala umenia, Kasárne/Kulturpark, SPOTs, Amfiteáter).

Košičania sa rozlúčia so starým rokom a titulom EHMK počas silvestrovských osláv na Hlavnej ulici. Ťahákom budú hudobno-tanečné vystúpenia a polnočný pyromuzikálny ohňostroj. Na pódiu pri Immaculate sa od 20.00 h vystriedajú speváčka Michaella, skupiny Drišľak a Polemic, DJ Pepo, ale aj tanečníci z D. S. Studia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM