Eva Mikulová Rôzne

Dobrovoľní hasiči v Mokranciach dostali po 50 rokoch nové hasičské auto

Starú cisternovú automobilovú striekačku CAS 25 slúžiacu obci takmer 50 rokov nahradila čerstvo repasovaná Tatra 815, ktorú dostali od Ministerstva vnútra.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľní hasiči v Mokranciach dostali po 50 rokoch nové hasičské auto
7
Galéria
Zdroj: Natália Novotná

Pred týždňom dostali dobrovoľní hasiči v Mokranciach pri Košiciach, zrepasovanú Tatru 815, na ktorej obnove pracovali odborníci vo firme špecializovanej na požiarne autá v českej Poličke a určitá časť repasácie prebehla aj u ich kolegov v Moldave nad Bodvou.

Najstarší hasič

Na slávnosti sa pred kultúrnym domom zišli riaditelia Krajského a Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Fedorčák a Tomáš Berzétei, veliteľ hasičskej stanice v Moldave nad Bodvou Peter Vidašič, delegácia Územnej organizácie hasičov DPO Košice – okolie vedená jej predsedom Miroslavom Semaničom, dekan rímsko – katolíckej farnosti v Moldave nad Bodvou Bertalan Gábor, ktorý nové auto požehnal a ďalší hostia.

Prišiel aj najstarší hasič v Mokranciach, zakladateľ hasičskej dynastie Baffyovcov, legendárny osemdesiatriročný Ladislav Baffy, ktorý láskou k tejto práci „naočkoval“ všetky svoje deti. Hasičmi sa stali jeho synovia Peter, Jozef i Ladislav mladší, dobrovoľnou hasičkou je aj dcéra Zuzka a bola i jeho manželka Alžbeta.

Hasičské auto do každej obce

Starostka Mokraniec Mária Lacková je veľmi rada, že Mokrance dostali toto auto. „V prípade živelných pohrôm, požiaru, alebo povodní vďaka nemu dokážeme výrazne pomôcť obyvateľom Mokraniec. Myslím, že takéto požiarne auto by mala mať každá obec aj napriek tomu, že tu v okolí sú hasičské stanice ktoré dokážu pokryť istú časť územia,“ vraví. „Na druhej strane je to veľká zodpovednosť, ležiaca na pleciach obce. V Mokranciach máme okrem dobrovoľníkov aj veľa profesionálnych hasičov, čo ma teší, lebo auto bude v dobrých rukách, pretože s ním budú vedieť odborne zaobchádzať a starať sa o neho tak, ako treba, veď naši hasiči majú veľmi bohaté skúsenosti.“

„Okrem toho, že sa bude podieľať na zachraňovaní životov a majetkov obyvateľov, tak ho určite použijeme aj v letných, extrémne horúcich mesiacoch na postrekovanie miestnych komunikácií. Verím, že zásahov bude čo najmenej a budeme ho využívať iba na príjemné veci, ako je reprezentácia obce a na súťaže. Využijeme ho určite aj pri kultúrno – spoločenských akciách v Mokranciach, najmä na Deň detí, keď deťom Tatru predvedú naši dobrovoľní hasiči, aby si ju užili a videli ju zvnútra aj zvonku a robila nám radosť.“

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM