Webnoviny - Rôzne

Dohoda s MMF môže zabrániť zníženiu ratingu Maďarska

WEBNOVINY.SK

BUDAPEŠŤ 21. novembra (WEBNOVINY) – Plán Maďarska zabezpečiť si nový preventívny úverový program od Medzinárodného menového fondu (MMF) môže pomôcť krajine odvrátiť zníženie jej ratingu do špekulatívneho pásma. Povedal to člen menového výboru maďarskej centrálnej banky Ferenc Gerhardt. Pri otázke, či sa dá zníženiu ratingu vyhnúť, Gerhardt pre televíznu stanicu HírTV povedal: „Veľmi v to dúfam.“ Gerhardt nepovažuje za hrozbu to, že by sa rating Maďarska dostal do špekulatívneho pásma, obzvlášť po ohlásení zámeru dohodnúť sa s MMF na novom úverovom programe.

Maďarská vláda očakáva, že novú dohodu s MMF a Európskou úniou podpíše začiatkom budúceho roka. V piatok o tom informovalo maďarské ministerstvo hospodárstva. „Maďarské hospodárstvo sa financuje prostredníctvom finančných trhov. Nie je závislé na nikoho dobrej vôli,“ uviedlo ministerstvo, ktoré zároveň dodáva, že sa snaží využiť všetky možnosti na oživenie ekonomického rastu. „Preto vláda namiesto úsporných opatrení začala rokovať s MMF a EÚ o novej dohode, ktorá podporí rast,“ dodal rezort.

Európska komisia (EK) berie na vedomie, že Maďarsko plánuje požiadať EÚ a MMF o medzinárodnú finančnú pomoc, žiadnu oficiálnu žiadosť však ešte nedostala, povedal v piatok hovorca EK Amadeu Altafaj. Maďarsko v roku 2008 muselo prijať finančnú pomoc od MMF, aby sa tak vyhlo hroziacemu bankrotu. Záväzky vyplývajúce z dohody s fondom sa však po nástupe do premiérskeho kresla znepáčili Viktorovi Orbánovi a ďalšiu spoluprácu medzi Budapešťou a fondom so sídlom vo Washingtone tak poznamenalo napätie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM