Správy

Dohodli sa. Nová kolektívna zmluvu v U. S. Steele je na svete

V kolektívnej zmluve na ďalšie obdobie sú zaradené kompromisné riešenia pre obe strany.

Ilustračný obrázok k článku Dohodli sa. Nová kolektívna zmluvu v U. S. Steele je na svete
9
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Kompromisné znenie sporných článkov návrhu novej kolektívnej zmluvy v oceliarňach U. S. Steel Košice priniesli rokovania za účasti mediátora medzi odbormi a vedením spoločnosti.

Po schválení, ku ktorému došlo na úrovni základných odborových organizácií, zmluvu podpísali v pondelok 31. augusta.

Kolektívnu zmluvu na ďalšie obdobie označil predseda Rady odborov OZ KOVO v oceliarňach Juraj Varga za silne kompromisnú za obidve strany.

Sporný pracovný čas

Spornou bola najmä otázka týždenného pracovného času, ktorý chcel zamestnávateľ zvýšiť z 35,5 na 37,5 hodiny, čo odbory odmietali.

Výsledkom je, že ak bude zamestnávateľ z objektívnych prevádzkových dôvodov potrebovať natiahnuť pracovný čas o dve hodiny týždenne, bude tak môcť urobiť maximálne na dva mesiace.

„Ďalšie naťahovanie pracovného času bude nie prerokovaním, ale schvaľovaním cez odborovú organizáciu, maximálne však na tri mesiace. Dovedna do roka sa to tak môže udiať na päť mesiacov za podmienky, že v tarifnej mzde vznikne príplatok za tie odpracované hodiny 11,2 percenta,“ priblížil Varga.

Predlžovanie pracovného času sa pritom podľa jeho slov nedotkne závodov, ktoré sú najťažšie z hľadiska pracovných podmienok, to znamená prvovýroby, ako sú koksovňa, vysoké pece, oceliareň či teplá valcovňa.

K rastu miezd zamestnancov tento rok nedôjde. „Nulový rast je pochopiteľný, lebo vieme, v akej situácii je naša firma od mája minulého roka,“ konštatoval odborársky predák.

Košický U. S. Steel má s dcérskymi spoločnosťami zhruba 10.500 zamestnan­cov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM