Lenka Fedorová Rôzne

Európsky týždeň mobility: Vodiči môžu cestovať zadarmo v MHD

Európska komisia vyhlásila aj tento rok Európsky týždeň mobility. Držitelia vodičských preukazov, tak môžu v MHD cestovať zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Európsky týždeň mobility: Vodiči môžu cestovať zadarmo v MHD
Zdroj: TASR

Európsky týždeň mobility vyhlasuje Európska komisia každoročne v termíne od 16. do 22. septembra. Osvetová kampaň je zameraná na používanie verejnej dopravy, cyklistiky, pešej dopravy a podporu európskych miest a obcí pri presadzovaní udržateľnej mobility. Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility je „Inteligentná a udržateľná mobilita – Investícia do Európy”.

Potrebné sa preukázať platným „techničákom“

Do najväčšej a najrozšírenejšej kampane na svete zameranej na podporu trvalo udržateľnej mobility v mestách sa Dopravný podnik mesta Košice zapojí aj tento rok.

V čase od 17. do 22. septembra 2016 môžu vodiči, ktorí svoje auto nechajú odstavené doma, jazdiť MHD bezplatne. Cestujúci sa pri kontrole cestovného lístka bude musieť preukázať úplným osvedčením o evidencii vozidiel – platným technickým preukazom.

Súčasťou Deň bez áut

DPMK však upozorňuje cestujúcu verejnosť, že táto výnimka sa nevzťahuje na nočné spoje. Dodatočné preukázanie sa vodičským a technickým preukazom nie je možné.

Súčasťou Európskeho týždňa mobility je aj svetový Deň bez áut. Po prvý raz sa z iniciatívy Európskej komisie konal 22. septembra 2000 a dáva si za cieľ aj znížiť závislosť a dopyt po autách a pohonných hmotách. Košičania si Deň bez áut môžu vyskúšať vo štvrtok, 22. septembra 2016. Počas tohto dňa bude cestovanie MHD pre všetkých cestujúcich bezplatné.

Na Deň bez áut naplánoval dopravný podnik aj súťaž „Kto skôr“. Aj tento rok sa budú snažiť dostať čo najrýchlejšie do určeného cieľa bežec, elektrobus, električka, osobné auto a elektrobicykel.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM