Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Jarný Ružín je ideálnym miestom na relax, vodná hladina je nižšia kvôli nízkemu prítoku

Kvôli nízkym zásobám snehu v povodí a miernemu priebehu počasia nedošlo k očakávanému masívnejšiemu odtoku jarných vôd. V marci sa prítoky zvýšili len minimálne.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Jarný Ružín je ideálnym miestom na relax, vodná hladina je nižšia kvôli nízkemu prítoku
14
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Jedným z najkrajších miest v okolí Košíc je vodná nádrž Ružín. I na jar, keď sa príroda len prebúdza má svoje čaro. Práve teraz je ideálny čas na prechádzky a turistiku v okolí nádrže. Vody je síce pomenej, ale má to logický dôvod.

„Dotuje“ podzemné vody

„V nádrži došlo k prirodzenému poklesu hladiny  vody z dôvodu pretrvávajúceho suchého obdobia a nízkeho prítoku do nádrže. Práve v takomto období nádrž plní svoju funkciu a zo svojho zásobného objemu zabezpečuje potrebný prietok v Hornáde pod nádržou, a to  pre nevyhnutné a plynulé zásobovanie  odberateľov priemyselnej vody (hlavne USS), pre dotovanie podzemných vôd pre odbery pitnej vody zo studní pozdĺž Hornádu a na zabezpečenie dobrého ekologického stavu vody a biologického života v Hornáde,“ informoval nás hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (Svp) Marián Bocák.  

Nízke zásoby snehu v povodí a miernemu priebehu zmien počasia nedošlo k očakávanému masívnejšiemu odtoku jarných vôd.  V marci sa prítoky zvýšili len minimálne a hladina v Ružíne stúpala pomaly. Aktuálne je zásobný priestor nádrže naplnený cca na 85%, čo z vodohospodárskeho hľadiska je vyhovujúci stav.

V lete bude hladina vyššia

„Aj pri takomto miernom stúpaní ako doteraz, je predpoklad dosiahnutia na začiatku sezóny prijateľnej výšky hladiny pre rekreačné využitie. Vzhľadom na obľúbenosť rekreácie na Ružíne odporúčame nižší stav hladiny využiť v jednotlivých katastroch  na čistenie brehov nádrže od odpadov,“ dodáva M. Bocák.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM