Adam Stečák Rôzne

FOTO: Street Food Festival privedie všetky vaše zmysly do kulinárskeho raja!

Nechce sa vám cez víkend variť? Tak sa vyberte na kulinársky zížitok. V priestoroch pred Kinom Úsmev začal košický Street Food Festival.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Street Food Festival privedie všetky vaše zmysly do kulinárskeho raja!
20
Galéria

Mňam! Slovo, ktoré sa ozýva z každého rohu. Nezáleží na tom, či máte radi pikantné, sladké alebo ázijské dobroty, na tomto „festivale chutí“ si každý nájde svoje obľúbené jedlo.

Máte radi steaky, rebierka alebo dávate prednosť burgru s trhaným plieckom či vegetariánskemu burgru v bezlepkovej žemli a k tomu batátové hranolky?

Pravé belgické

Nudia vás klasicky pripravené hotdogy? Čo tak siahnuť po hotdogu so zapečeným cheddarom a slaninou alebo po iných „hotdogových“ originálnych prísadách a kombináciách? Ochutnať sa oplatí aj pravé belgické hranolčeky pripravované podľa tradičného receptu.

Od našich severných susedov si pochutíte na zapiekankách (zapekané bagetky s rôznymi prísadami) a z Mexika vám ponúknu pozdrav v podobe burrita, nachos alebo tacos. Navštíviť so svojimi chuťovými pohárikmi môžete aj mäsovú špecialitu pochádzajúcu pôvodne z Rumunska – Pastrami.

Kulinárske skvosty festivalu ukrýva aj kuchyňa Ďalekého východu. Pirôžky shao mai, thajská delikatesa – karamelizované bravčové s ryžou, chilli a limetkou alebo ázijská špecialita – pad thai.

Po ceste okolo sveta plnej exotických chutí a vôni sa vrátite do slovenskej kuchyne a naložíte si tanier plný strapačiek s kapustou a pečeným bôčikom. Zahryznete sa do kačky so zemiakovou plnenou lokšou a červenou kapustou. Domáci „jedálniček“ zavŕšite legendárnymi Muránskymi buchtami.

Tradičné i moderné

Pripravované sú podľa tradičných receptov starých mám, z ktorých vznikajú jemné, nadýchané buchty, výdatne plnené plnkami rôzneho druhu. A aby ste si pochutnali na čerstvo upečených buchtách, budú sa piecť priamo na mieste pred vašimi očami. Zásteru si dajú aj „Šuhajíci na panvici“, ktorí vám predvedú ako to ide pánom za šporákom v zastúpení Milana Zimnýkovala a Mareka Orta.

Za výdatným obedom či večerou prichádza na rad dezert. O ten sa postará čerstvé ovocie a kvalitná belgická čokoláda, cookies, macarons a cookie shots, ktorý sa bude podávať výnimočne, iba na tomto festivale. Osladiť si život môžete aj bublinkovými wafflami, rolovanou thajskou zmrzlinou alebo španielskymi šiškami – churros.

K zákuskom neodmysliteľne patrí aj káva ponúkaná v podobe pojazdnej kaviarne. Samozrejme, je nutné dodržiavať aj pitný režim, o ktorý sa postarajú Cider navrhnutý a vyrábaný v Košiciach alebo aj špeciálna limonáda v štýle molekulárnej kuchyne. Taktiež si môžete vychutnať klasické ležiaky, ale aj experimentálne lokálne a zahraničné vrchné kvasené pivá na výčape.

Gabriela Onušková, foto: Adam Stečák

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Košice Street food 2018
20
Galéria
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM