Michal Lendel Správy

Hornád už v Košiciach dostrašil: Okrem bezpečnosti sľubujú vodohospodári i cyklocestu!

Výstavba protipovodňovej ochrany Košíc pokračuje. V dohľadnom čase prebehne kolaudácia 600-metrov dlhej hrádze Hornádu v mestskej časti Džungľa. No to nie je všetko. Vodohospodári sa totiž chystajú na ďalšie projekty, ktoré počítajú aj s cyklocestou.

Ilustračný obrázok k článku Hornád už v Košiciach dostrašil: Okrem bezpečnosti sľubujú vodohospodári i cyklocestu!
Zdroj: Webnoviny.sk

V najbližších dňoch prebehne vodoprávna kolaudácia prvej etapy protipovodňovej ochrany Košíc, ktorá sa začala realizovať už vlani v júni. Ako Košice 24 informoval hovorca Vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno, ide o navýšenie a úpravu zhruba 600 metrov dlhej ľavostrannej ochrannej hrádze Hornádu v mestskej časti Džungľa. Preinvestované stavebné náklady dosiahli výšku 158-tisíc eur.

Ďalšie investície

V roku 2014 sú naplánované v rámci územia mesta ďalšie tri stavby v celkovej dĺžke takmer 3200 metrov, ktoré majú druhé najväčšie slovenské mesto ochrániť od povodní. Pôjde o úsek od mimoúrovňovej križovatky Prešovskej a Sečovskej ulice až po most na Hlinkovej ulici.

„Prvý, vyše 700 metrový úsek by mal byť tohto roku aj dokončený, takisto aj tretí vyše 500 metrový úsek, no najdlhšia časť tejto protipovodňovej stavby v dĺžke takmer dvoch kilometrov sa tohto roku len začne,“ uviedol hovorca. Celkové investičné náklady na tieto tri stavby odhaduje Vodohospodársky podnik zatiaľ na cca 6,5 miliónov eur.

Bude aj cyklotrasa!

Ako nám hovorca ďalej prezradil, súčasťou projektových dokumentácií na stavebné povolenia takmer 3200-metrového úseku sú aj samostatné stavebné objekty obslužných komunikácií správcu. "Cieľom Slovenského vodohospodárskeho podniku je hrádze vodných tokov poskytnúť aj korčuliarom, cyklistom a ďalším občanom na oddych a rekreáciu, ak to podmienky dovoľujú,“ uviedol Krno.

V rámci celkovej protipovodňovej ochrany Košíc sú plánované aj ďalšie veľmi dôležité stavby, ktoré sa budú realizovať v nasledujúcom programovom období až do roku 2020. „Finančne náročnou bude najmä rekonštrukcia hate Ťahanovce, ktorú odhadujeme zhruba na 11 miliónov eur, ďalej obnova hate na Vyšnom Opátskom, rekonštrukcia Ťahanovského mosta so zvýšením jeho prietokovej kapacity, ale aj ďalšia úprava ľavého brehu Hornádu v dĺžke takmer 5 a pol kilometra jednak v smere na Ťahanovce, ale aj do Krásnej nad Hornádom,“ dodal hovorca.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM