Alexandra Kolínská Rôzne

Ich práca neostala bez povšimnutia: 4 košickí učitelia, ktorí sa tešia z krásnej pocty!

Počas osláv Dňa učiteľov v Košiciach si prevzalo ocenenie šesť riaditeľov a 27 pedagogických zamestnancov stredných škôl a školských zariadení. Medzi ocenenými nechýbali ani Košičania.

Ilustračný obrázok k článku Ich práca neostala bez povšimnutia: 4 košickí učitelia, ktorí sa tešia z krásnej pocty!
Zdroj: TASR

Počas osláv Dňa učiteľov v Košiciach si prevzalo ocenenie šesť riaditeľov a 27 pedagogických zamestnancov stredných škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK). Ocenenie im odovzdal predseda KSK Zdenko Trebuľa a predseda Školskej komisie Zastupiteľstva KSK Viliam Záhorčák.

Ocenení pedagógovia

Plaketu predsedu KSK si prevzali riaditelia štyroch stredných škôl – Zoltán Mitro zo Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb v Rožňave, Ivan Beňo zo SOŠ Kráľovský Chlmec, Ján Miglec zo SOŠ Jána Bocatia v Košiciach a Štefan Dubík zo SOŠ v Pribeníku.

Ďakovné listy si prevzali riaditeľka Školského internátu A. Garbana na Werferovej ulici v Košiciach Katarína Takácsová a riaditeľka Regionálneho centra mládeže – Centra voľného času v Košiciach Erika Munková.

Ďakovné listy za zodpovednú pedagogickú, ale aj manažérsku a organizačnú prácu prevzalo spolu 27 pedagógov. Morálne ocenenie dopĺňa aj finančná odmena. Po prvý raz si ocenení prevzali aj bronzovú medailu KSK, ktorú podľa návrhu Klimenta Mituru z Rožňavy vyrobila Štátna mincovňa v Kremnici.

Posilniť pozície učiteľov

Zdenko Trebuľa uviedol, že KSK spravuje oblasť školstva veľmi racionálne a zodpovedne a môže so zdvihnutou hlavou vstupovať do diskusií o postavení učiteľov, ich odmeňovaní a kvalite vzdelávania. „Ak porovnáme priemernú mzdu stredoškolských učiteľov a priemernú mzdu zamestnancov všetkých rezortov v kraji, pomer je 1,14 v prospech učiteľov. Na Slovensku tak patríme k tým najlepším krajom,“ dodal.

Zdôraznil záujem KSK o uznanie a povýšenie postavenia výchovných a kariérnych poradcov. Je podľa neho nevyhnutné, aby sa výraznejšie posilnila ich pozícia, a aby úväzok učiteľa bol znížený adekvátne k jeho výkonom výchovného či kariérneho poradcu.

Ocenení Košičania

Meno Názov školy
Ivan Beňo SOŠ Kráľovský Chlmec
Ján Miglec SOŠ Jána Bocatia v Košiciach
Katarína Takácsová riaditeľka Školského internátu A. Garbana na Werferovej ulici v Košiciach
Erika Munková riaditeľka Regionálneho centra mládeže – Centra voľného času v Košiciach

„Byť učiteľom v dnešnej dobe nie je ľahké. Medzi ocenenými sú učiteľské osobnosti, ktoré si za katedrou odkrútili 30, 40, dokonca 50 rokov. Môžu porovnávať, hodnotiť, pomenovať príčiny, hľadať východiská, radiť mladším kolegom. Najpriamejšou, ale najzložitejšou a najťažšou cestou je nájsť si k žiakom cestu, byť im prísnym, ale férovým partnerom v náročnej životnej etape plnej hľadania,“ konštatoval predseda KSK. Všetkým pedagógom zaželal, aby mali veľa dôvodov byť hrdí na to, že sú učitelia, a mali vnímavých žiakov, ktorí v učiteľoch nájdu inšpiráciu pre svoje vlastné životy.

Ocenenia však rozdával aj minister školstva. Viac si prečítate v článku Za svoje zásluhy dostali ocenenie rovno od ministra: Mená učiteľov z Košíc, ktorým sa ušla veľká pocta!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM