Lenka Fedorová Rôzne

Jaro (21) sa môže pochváliť obrovským darom: V detstve ho zaujal obrázok slnečnej sústavy, v 14 rokoch už prednášal o astronómii!

Talentovaný Jaroslav Merc sa venuje netradičnej oblasti - astronómii. Zaujala ho už v detstve, dnes o nej prednáša mnohým ľuďom. Prečítajte si motivačný príbeh mladého astronóma, ktorého túžba po poznaní vedie na vrchol.

Ilustračný obrázok k článku Jaro (21) sa môže pochváliť obrovským darom: V detstve ho zaujal obrázok slnečnej sústavy, v 14 rokoch už prednášal o astronómii!
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Jaroslav Merc sa môže pochváliť niekoľkými skvelými úspechmi. V detstve sa začal zaujímať o astronómiu, dnes študuje fyziku na vysokej škole. Mladý vedec si získal srdcia mnohých nadšencov tejto vedy. Za jeho úspechy a snahu sa mu dostalo pocty a v roku 2012 sa stal osobnosťou MČ Košice KVP. Dnes je predsedom Astronomického klubu Košice, členom Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied a členom Slovenského zväzu astronómov. Prečítajte si rozhovor s mladým vedcom, ktorého túžba po poznaní ženie vpred a raz by chcel vynájsť niečo prevratné.

Oblasť, ktorou sa zaujímate nie je takou typickou oblasťou, ktorú riešia mladí ľudia. Čo vás priviedlo k astronómii?

Všetko to začalo ešte na základnej škole. V učebnici prírodovedy v druhom ročníku ma zaujal obrázok slnečnej sústavy, dostal som prvú knižku o vesmíre a neskôr som sa prihlásil na astronomický krúžok. Na Vianoce som si pod stromčekom našiel prvý astronomický ďalekohľad a už som vedel, že práve táto oblasť je pre mňa tá pravá.

Začal som sa o astronómiu zaujímať hlbšie a hlbšie, začal som chodiť na súťaže, písať články pre viaceré astronomické webové stránky, zúčastňovať sa seminárov a konferencií a keď som mal 14 rokov, začal som prednášať.

Čo považujete za hnaciu silu, ktorá vás posúva vpred pri spoznávaní vesmíru?

Moju vlastnú zvedavosť. Tú detskú túžbu po poznaní, ktorá drieme v každom z nás a ktorú mnohí v sebe potláčajú. Neuspokojím sa s jednoduchou odpoveďou, neprestanem skúmať, kým niečomu nerozumiem, chcem sa dozvedieť viac, chcem to poznať hlbšie, chcem tomu porozumieť.

Na svojom konte máte niekoľko vynikajúcich úspechov. Ktorý je pre vás najvzácnejší?

Každý môj úspech má pre mňa veľkú cenu, či už ide o vedomostnú súťaž, či napríklad stredoškolskú odbornú činnosť.

Veľmi si vážim napríklad moje minuloročné víťazstvo na Študentskej vedeckej konferencii u nás na škole, pretože som tam súťažil s mojim vedeckým výskumom vo veľkej konkurencii. Navyše som sa v úvode tohto roku stal spoluautorom vedeckého článku v prestížnom astronomickom žurnále, takže moja práca priniesla ovocie.

Najväčším úspechom pre mňa však je, keď za mnou po prednáške príde nejaký školáčik a povie, že aj on sa bude zaujímať o astronómiu, poprípade, že príde do planetária, ale len v prípade, že tam budem prednášať ja.

Ako reagujú ľudia z vášho okolia na to, že sa venujete astronómii?

Astronómia je možno trochu zvláštny a netradičný koníček. Napríklad keď potme mrznete pod nočnou oblohou. Ale veľmi často sa stretávam so záujmom o túto tematiku, jednoducho vesmír nás už od pradávna fascinuje, a preto, keď napríklad začnem o vesmíre rozprávať, so zatajeným dychom počúvajú deti i dospelí.

V roku 2014 ste sa stali členom a neskôr aj predsedom astronomického klubu v Košiciach. Ako na tento úspech zareagovala vaša rodina?

V Košiciach máme dve planetária, jedno však patrí pod centrum voľného času, druhé pod múzeum. Spolu s kolegami sme preto založili občianske združenie, ktoré by sa venovalo práve organizovaniu pozorovaní, prednášok a ďalších astronomických aktivít v našom meste.

V minulom roku sme napríklad organizovali priamy prenos pozorovania zatmenia Slnka a neskôr aj zatmenia Mesiaca na internet, alebo ako jediná organizácia zo Slovenska sme sa zapojili do projektu pomenovávania exoplanét.

Moja rodina i moja priateľka ma v mojich aktivitách podporovali a podporujú. Aktivít mám veľa, je na nich potrebného veľa času i energie, ale mať oporu vo svojej rodine mi veľmi pomáha.

Astronómia je oblasť, v ktorej sa dá stále niečo skúmať. Čo vás na nej najviac fascinuje?

Momentálne sa venujem výskumu premenných hviezd, zaujíma ma, ale aj oblasť planét okolo iných hviezd. Zapojil som sa napríklad do amerických vedecko-občianskych projektov zameraných na objavovanie malých telies v slnečnej sústave či pozorovanie supernov. Podieľal som sa napríklad na objave dvoch telies za dráhou Neptúna.

Máte v astronómii nejaký vzor? Ak áno, koho?

Menovať by som mohol viacerých, spomeniem napríklad talianskeho astronóma zo 17. storočia, Galilea Galileiho, Isaaca Newtona, Alberta Einsteina či Edwin Powell Hubblea, zo žijúcich napríklad Stephena Hawkinga.

Veľké vzory vnímam aj v oblasti popularizácie fyziky a astronómie, jedným z nich je napríklad český astronóm a astrofyzik Jiří Grygar, s ktorým som mal česť sa niekoľkokrát stretnúť.

Zaujímate sa o astronómiu, študujete však fyziku. Ktorá z týchto oblastí vás baví viac?

Momentálne som študentom tretieho ročníka bakalárskeho stupňa. Študujem fyziku, vedecký smer. Po troch rokoch fyziky sa na magisterskom stupni vyberá špecializácia, ja chcem pokračovať v štúdiu astrofyziky. Bez fyziky by sa astronómia profesne robiť nedala.

Astronómii sa venujete už dlho. Aký je váš cieľ, ktorý by ste chceli v danej oblasti dosiahnuť?

Chcel by som prispieť svojou troškou do veľkej skladačky poznania. Objaviť niečo, čo by prispelo k posunutiu vedomostí ľudstva o ďalší krôčik. Už od mala som chcel byť vedcom, môj sen sa mi postupne začína plniť. Naďalej však chcem pokračovať v popularizácii vedy a v práci s mládežou.

Môže vás zaujímať:

Košický študent Timo (19) sa dostal k TOP svetovému gitaristovi: Keď uvidíte tie rýchle prsty, nepochopíte! VIDEO

Marcel (28) to spočiatku bral naľahko: Teraz vlastní jednu z najsilnejších košických komunít na facebooku!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM