Lenka Fedorová Rôzne

Kedysi preslávený košický Blšák končí: Predajcovia musia odísť

Bol slávny, žiadaný a prichádzali naň ľudia z celého východného Slovenska. Dnes je však v dezolátnom stave a odísť musia aj poslední predajcovia.

Ilustračný obrázok k článku Kedysi preslávený košický Blšák končí: Predajcovia musia odísť
Zdroj: TASR

Vôňa pečených klobások, ázijské špeciality, množstvo ľudí hľadajúcich najlepšie veci za najlepšie ceny. Tak si spomína väčšina ľudí na košický blšák nachádzajúci sa medzi Alejovou a ulicou Pri prachárni. Ten bol kedysi najväčším blšákom na Slovensku.

Blšák s takmer 25-ročnou históriou

V priebehu prvej polovice 90-tých rokov vzniklo vo Všešportovom areáli na slovenské pomery mimoriadne rozsiahle trhovisko s lacným tovarom zvané Blšák, ktoré plnilo úlohu hlavného nákupného strediska Košičanov do nástupu prvých hypermarketov.

Za výhodnými nákupmi chodilo množstvo ľudí z celého východného Slovenska. Na obrovskej ploche, kde sídlilo viac ako 500 stánkov sa v minulosti premleli za deň tisíce kupujúcich. Vládol tam ruch, kšefty a jedinečná atmosféra. Potraviny, drogistický tovar, oblečenie, obuv, nábytok, záclony, koberce, hracie konzoly či žreby. To všetko bolo kedysi na košickom Blšáku ľahko dostať.

Slávne trhovisko končí

Slávnemu Blšáku s takmer 25-ročnou históriou však definitívne odzvonilo. Ako nás informovala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová, mesto Košice má s Miestnym podnikom služieb (MPS), s.r.o. Košice, ktorého zriaďovateľom je mestská časť Košice – Juh, uzatvorenú nájomnú zmluvu na pozemky v areáli VŠA za účelom prevádzkovania trhoviska „Blšák“. V súčasnosti je trhovisko prevádzkované na pozemkoch vo vlastníctve mesta o celkovej výmere 1 337 m2.

,,Dňa 4. apríla 2016 doručil miestny podnik služieb Mestu Košice, ako aj MČ Košice – Juh, výpoveď nájomnej zmluvy, podľa ktorej mala výpovedná lehota uplynúť 30. júna 2016, respektíve 31. decembra 2016. Na podnet mesta Košice, z dôvodu vypratania a odovzdania uvedeného územia vlastníkovi, bude nájomný vzťah s terajším nájomcom (MPS, s.r.o.), ukončený dohodou ku dňu 31. január 2017," uviedla hovorkyňa.

Za kedysi presláveným Blšákom sa tak urobí hrubá čiara a pre všetkých, ktorí na ňom v minulosti pravidelne nakupovali zostane len príjemnou spomienkou na časy minulé.

Foto: Ilustračné

Slávny košický Blšák končí
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM