Tlačové správy

Kombinácia slnečných kolektorov a tepelných čerpadiel dodáva dosť tepla aj v zime

Mnohí spotrebitelia sa obávajú, že pri využívaní slnečných kolektorov budú v zimnom období znevýhodnení, pretože vtedy je menej slnečného svitu a počasie často neumožňuje plné využitie slnečných kolektorov. Riešením tohto problému je DUO-Systém z produkcie spoločnosti THERMO|SOLAR.

Ilustračný obrázok k článku Kombinácia slnečných kolektorov a tepelných čerpadiel dodáva dosť tepla aj v zime
Zdroj: Dnes24.sk

DUO-Systém je v predaji už dva roky a je o neho záujem predovšetkým na nemeckom trhu. Informoval o tom technický riaditeľ firmy Alfréd Gottas.

,,Systém získal v roku 2012 zvláštnu dotáciu 5 300 EUR, na každý inštalovaný kus, od nemeckého Spolkového úradu pre hospodárstvo a kontrolu vývozu BAFA, čo podnietilo stovky investorov i montážnych organizácií v Nemecku, aby si ho kúpili a nainštalovali. Pri DUO-Systéme ide o mimoriadne úspešné spojenie práce plochých vákuových kolektorov typu TS 400 s malým tepelným čerpadlom, ktoré v optimálnych podmienkach dokáže celoročne zabezpečiť nízkoenergetický dom teplom. Predvlani sa začal DUO-Systém predávať aj na Slovensku a v ČR. Vykurovací systém Duo–Plus pozostáva zo 6 ks vákuových kolektorov TS 400, tepelného čerpadla s výkonom 2 kW, dvoch akumulátorov tepla a malého zemného kolektora špirálového typu v tvare koša. Tento systém je vhodný hlavne pre vykurovanie energeticky úsporných domov,“ konštatoval A. Gottas.

Ďalej opísal podrobnosti o DUO-Systéme: ,,Je svetovým unikátom kombinujúcim ploché vákuové slnečné kolektory a kompaktné tepelné čerpadlo. Unikátny je najmä výber komponentov a spôsob ich zapojenia. Narozdiel od doterajších riešení, kde si tieto zariadenia konkurujú, pri DUO-Systéme sa dopĺňajú za účelom dosiahnutia maximálneho úžitku z oboch. Pre tepelné čerpadlo je totiž energeticky výhodné, ak je čo najvyššia teplota zdroja – a to zabezpečujú práve slnečné kolektory. Na druhej strane, pre slnečné kolektory je dobré, aby bola teplota spotrebiča čo najnižšia – to sa docieli tým, že spotrebičom je relatívne studený výparník tepelného čerpadla. Vďaka tepelnému čerpadlu je možné zvýšiť tepelný výkon slnečných kolektorov v zimnom období, čiže presne v čase, keď potrebujeme najviac tepla a intenzita slnečného žiarenia je najnižšia, až na trojnásobok.

DUO-Systém je vhodný hlavne pre vykurovanie energeticky úsporných domov. Ak slnečné kolektory boli doteraz v štandardných riešeniach iba podporným tepelným zdrojom, v spojení s tepelným čerpadlom v Duo–Plus systéme, sa v energeticky úsporných domoch stávajú dominantnými. V takýchto domoch vybavených veľkoplošným podlahovým, stenovým alebo stropným vykurovacím systémom, sa stávajú hlavným zdrojom tepla nielen pre prípravu teplej vody, ale aj pre vykurovanie. V stredomorských krajinách dokonca ako jediný zdroj tepla.“

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk , alebo na :tel.: +421–45–601 6080

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM