Košičan David (26) vynašiel číru kávu: Ohlasy už má aj z Kórei, čaká už len na pečiatku

Takýto nápaditý výrobok sme v Košiciach asi ešte nemali. Mladý Košičan David Nagy (26) vymyslel výrobok, ktorý viac nebude trápiť Váš biely úsmev. Na trh prináša číru kávu. Prečítajte si exkluzívny rozhovor.

Alexandra Kolínská
Ilustračný obrázok k článku Košičan David (26) vynašiel číru kávu: Ohlasy už má aj z Kórei, čaká už len na pečiatku
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

Mladý, sympatický a bezprostredný David Nagy (26) prichádza na trh s novinkou, ktorá zaujme snáď každého kávičkára. Jeho produktom je číra káva, ktorú sme mali možnosť na vlastnej koži vyskúšať – vyzerá, vonia aj chutí naozaj výborne. Prečítajte si v rozhovore, čo všetko nám mladý Košičan prezradil.

Študujete ešte alebo pracujete?

Momentálne ani neštudujem ani nepracujem. V podstate od januára som sa vrátil z Anglicka a venujem sa iba káve. Čiže momentálne toto pokrýva všetok môj čas.

V Anglicku ste sa čomu venovali?

Bežnej práci, najskôr pásovej výrobe a potom som sa vlastne dostal do jednej reštaurácie. Bol som tam nejakých sedem mesiacov.

Kde ste predtým študovali?

Na Elektrotechnickej priemyslovke na ulici Komenského. Potom som skúsil aj výšku, ale nebolo to nič pre mňa, po nejakých troch semestroch som odišiel.

Ako dlho žijete v Košiciach?

Od pätnástich rokov, s nejakými prestávkami, ako napríklad to Anglicko.

Od koľkých rokov pijete kávu a v akom množstve?

Asi od 16–17 rokov. Priemerne denne vypijem takých 4–5 káv. Čím viac práce, tým viac si to telo žiada.

Ako vás napadlo vytvoriť práve takýto výrobok?

V podstate to prišlo kvôli tomu, že káva farbí zuby. Napadlo ma, že si pozriem na internete ako sa robí biela káva. Nešlo mi najskôr o priesvitnú, ale o bielu. Nič som nenašiel, preto som začal premýšľať, ako by sa to dalo urobiť, lebo sa mi to zdalo ako dobrý nápad. Raz som sedel s kamarátom na lavičke a vtedy ma to napadlo, nič viac ma k timu neinšpirovalo.

V akom štádiu je momentálne váš produkt?

Produkt je už hotový. Momentálne čakáme na schválenie Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy, to je to posledné, čo nám chýba. Potom chceme začať s riadnou výrobou.

Skúšali ste už osloviť aj nejaké podniky, či už v Košiciach, alebo v zahraničí?

Neoslovujeme, kým nemáme potrebné náležitosti, ale už sa nám sami ozývajú. Nielen z Košíc, ale aj z Južnej Kórei som dostal list, z Dánska, z Austrálie… Čiže podľa mňa to bude mať úspech, minimálne záujem vyskúšať ju. Či sa to chytí, to už je druhá vec.

Plánujete aj nejaké pokračovanie v tomto produkte, alebo vytvoriť niečo nové?

Zatiaľ sa sústreďujem na túto kávu a neskôr uvidíme. Toto treba najskôr dotiahnúť do úspešného konca a potom sa uvidí. Čo sa týka nejakých chuťových variácií, tak som už nad tým premýšľal, ale momentálne sa tomu nevenujem.

Ako by ste vašu číru kávu porovnali s arabskou a klasickým espressom?

Je to niečo medzi espressom a zalievanou, alebo prekvapkávanou kávou. Tá hodnota kofeínu je 80mg/200ml, čo bude to spotrebiteľské balenie. Nápoj sa bude podávať chladený, neobsahuje cukor, ani sladidlá, čiže bude obsahovať do 2 kaórií. Mám aj otestované, že minimálnu trvanlivosť má káva dva mesiace, no myslím si, že to bude aj viac.

Máte popri tom aj nejaké hobby?

Momentálne práca. :) Akurát si chodím trochu zarelaxovať do posilovne, ale na nič iné mi čas neostáva.

Viete už aj cenu jednej kávy?

Predpokladáme, že by bola dobrá cena okolo 2,50 eur za fľašku pre konečného spotrebiteľa.

Kde kávu momentálne vyrábate?

Zatiaľ doma. Mám takú miestnosť, laboratórium, tak vlastne tam.

Bol aj nejaký moment, ktorý vás k tomuto naštartoval?

Jednoducho som sa na to pozrel, zaujalo ma to a odvtedy na tom pracujem. Podarilo sa to síce na tretíkrát, čiže prvé dva pokusy nevyšli, ale zhruba o pár mesiacov som už ten základ vedel. Musel som si naštudovať rôzne druhy, príchute a prípravy kávy, popri tom som aj pracoval, čiže to nešlo tak rýchlo.

Zdroj: Dnes24.sk