MI Správy

Košičania, kto vám preplatí nehodu s ukrajinským autom bez poistky?

Na Slovensku spolu s utečencami pribúdajú aj autá s ukrajinskými evidenčnými číslami. Je teda len otázkou času, kedy niektoré z nich bude mať nehodu.

Ilustračný obrázok k článku Košičania, kto vám preplatí nehodu s ukrajinským autom bez poistky?
Zdroj: pixabay.com

Poisťovne zatiaľ nemusia vo veľkom riešiť škody na autách, ktoré spôsobili ukrajinské vozidlá na území Slovenska.

Je však jasné, že taká situácia sa môže stať komukoľvek. Problém je, že ukrajinskí vodiči sú väčšinou poistení len pre územie Ukrajiny. Slovenskí šoféri zatiaľ môžu byť pokojní, aj keby sa zrazili s takýmto Ukrajincom. Riešenie tu je, ale len dočasné.

Uhradíme to!

Dobrú správu pre všetkých slovenských i ukrajinských vodičov priniesla Slovenská kancelária poisťovateľov. Na svojej webstránke zverejnila prísľub, že minimálne do konca marca bude z garančného fondu preplácať škody spôsobené vozidlom z Ukrajiny bez riadnej poistky.

Pre účastníkov prípadnej slovensko-ukrajinskej dopravnej nehody je to veľká úľava. V čase vojny totiž ukrajinské poisťovne nemusia fungovať v riadnom režime a vymáhanie náhrady škody by mohlo byť riadne komplikované, ak nie nemožné. Na Slovensko sa mohlo dostať aj mnoho ukrajinských áut, ktoré žiadnu poistku nemajú a problém je ešte širší.

„Z dostupných informácií vieme, že väčšina Ukrajincov má svoje autá poistené výlučne pre územie Ukrajiny a útekom z krajiny ich autá zostali bez poistnej ochrany," hovorí finančný analytik z OVB Allfinanz Marián Búlik pre portál finsider.sk

Čo teda robiť, ak sa zrazíte s ukrajinským autom a nie ste vinníkom nehody? Určite postupujte tak, ako pri akejkoľvek inej nehode – urobte dôkladnú dokumentáciu, spíšte potrebné doklady, všetko nafoťte a ak je vzniknutá škoda značná, zavolajte aj políciu.

Následne kontaktujte Slovenskú kanceláriu poisťovateľov a nehodu im nahláste. Celý proces je jednoduchý a minimálne do konca marca máte istotu, že vám škodu preplatia.

Ako sa budú nehody Ukrajincov riešiť od apríla? Článok pokračuje na druhej strane…

Ako skrotiť šialené ceny?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM