Veronika Hunyadiová Správy

Košičania, respirátor už nepotrebujete ani v MHD. Do lekárne ale bez neho nechoďte

Respirátory od 21. apríla vo väčšine prípadov nie sú povinné. Stále ale platia výnimky, kde ich musíme nosiť aj naďalej.

Ilustračný obrázok k článku Košičania, respirátor už nepotrebujete ani v MHD. Do lekárne ale bez neho nechoďte
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Od štvrtka 21. apríla už nie je povinné prekrytie horných dýchacích ciest v exteriéroch ani vo väčšine interiérov. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Čo sa uvoľňuje?

„Prekrytie horných dýchacích ciest už vôbec nebude povinné v exteriéroch, teda ani na hromadných podujatiach organizovaných vonku a nebude povinné ani vo väčšine interiérov vrátane verejnej hromadnej dopravy, taxislužieb a hromadných podujatí,“ priblížila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Na uvoľnenie opatrení upozornil cestujúcich aj Dopravný podnik mesta Košice (DPMK). „Na základe uvoľnenia protipandemických opatrení vládou SR sa s platnosťou od 21. apríla ruší povinnosť používania rúšok a respirátorov vo vozidlách MHD,“ uviedla hovorkyňa DPMK Vladimíra Petrušová.

Zahadzovať ich nemusíte

Hoci prekrytie horných dýchacích ciest už nebude vo väčšine prípadov povinné, podľa hlavného hygienika Jána Mikasa ide stále o jednoduchú a efektívnu cestu ako znižovať riziko prenosu nákazy.

„Je v úplnom poriadku, ak sa rozhodnete naďalej chrániť a respirátor si nasadíte v situáciách, ktoré vyhodnotíte ako rizikové. Nosenie tejto ochrannej pomôcky má stále význam, ak sa chystáte stretnúť s osobami vo vyššom veku, chronicky chorými, tehotnými ženami či inými osobami náchylnými na infekcie či na ťažší priebeh ochorení. Rovnako má význam, ak sa pred ich návštevou vyhnete rizikovým miestam, najmä takým, kde sa zdržuje väčší počet cudzích ľudí,” vysvetlil Mikas.

Kde je respirátor povinný?

Respirátor je naďalej povinný pre personál i návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, pacientov v čakárňach u lekára i zákazníkov lekární.

Horné dýchacie cesty nemusia mať prekryté klienti zariadení sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti. Povinnosť sa nevzťahuje ani na deti do 6 rokov a osoby so závažnými poruchami autistického spektra. Respirátor nemusí mať ani zamestnanec spomínaných zariadení, ktorý sa nachádza na pracovisku sám. „Respirátor budú môcť nahradiť rúškom, ak majú kožné ochorenia tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohlo ochorenie zhoršiť, alebo ak majú chronické ochorenia dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou,“ ozrejmila Račková.

Respirátor budú naďalej povinní nosiť:

  • personál zdravotníckych a sociálnych zariadení pri kontakte s klientmi a pacientmi (personál nemocníc, ambulancií a lekární)
  • návštevníci zdravotníckych a sociálnych zariadení
  • pacienti v čakárňach a ambulanciách lekárov
  • zákazníci lekární
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM