Webnoviny - Rôzne

Košičania vítali bujaro Nový rok na Hlavnej

Niekoľko tisíc Košičanov, ale aj ľudí z okolia napriek mrazu sa prišlo bujaro zabaviť na hlavnú ulici k súsošiu Immaculata. Pribúdať ľudí začalo až okolo jedenástej a zaplnili priestranstvo od hlavného pódia až takmer po starý obchodný dom Tesco.

Zábava aj vďaka koncertu Mira Šmajdu začala vrcholiť od pol dvanástej, kedy na hlavnej tancovali mladí i staršia generácia, ale aj nedočkaví spoluobčania z ázijských krajín, ktorí začali odpaľovať rôzne svetlice.

Posledné minúty odchádzajúceho roka 2010 odrátaval primátor Richard Raši spolu s moderátorom Richardom Hergottom. Po údere poslednej sekundy prepukol neslýchaný výskot, jasot, rachot svetlíc a zazneli tóny slovenskej hymny. Primátor Košíc zaželala Košičanom predovšetkým pevné zdravie, veľa šťastia, pohody v rodine aj v práci.. „Prajem vám, aby rok 2011 bol rokom vašich splnených želaní. Verím, že rok 2011 bude pre nás všetkých rokom úspešným, vrátane hokejových majstrovstiev sveta,“ povedal Raši. Nechýbal ani obligátny ohňostroj. Ľudia sa na hlavnej zabávali ešte aj hodinu po polnoci.

V prvej hodine po polnoci sa narodili v pôrodniciach Univerzitnej nemocnice dvaja chlapci. V pôrodnici na Rastislavovej sa narodil 45 minút po polnoci chlapček mamičke Darine Pankulyiovej Dominik, ktorý meria 50 cm a váži vyše 4 kg. Ako informovala sestrička Iveta Holáková, šlo o spontánny pôrod. Druhý chlapček prišiel na svet cisárskym rezom približne v rovnakom čase v pôrodnici na Triede SNP.

Vítanie roka v B. Bystrici zavŕšil sponzorský ohňostroj

O zábavu obyvateľov a návštevníkov Banskej Bystrice, ktorí sa rozhodli nový rok privítať na tamojšom Námestí SNP v centre mesta, sa spolu s moderátorom Jánom Snopkom postarali domáce kapely. Program otvorilo tri hodiny pred polnocou vystúpenie kapely Ploštín Punk, po ktorej pódium patrilo banskobystrickým kapelám Sto múch a Družina. Skupina Družina svoje vystúpenie spojila aj so symbolickým krstom svojho nového albumu.

Program na námestí prilákal hlavne mladých ľudí, ale prišli aj starší či rodiny s deťmi. Námestie sa postupne zaplnilo pol hodiny pred polnocou, keď naň vyšli oslavujúci z barov a reštaurácií v centre mesta a prišli aj viacerí ďalší zo svojich domovov na sídliskách. V posledných minútach končiaceho sa roka sa prítomným prihovoril nový banskobystrický primátor Peter Gogola. Zaželal im, aby bola Banská Bystrica mestom, na ktoré budú môcť byť hrdí, a vyzval ich, aby sa viac zaujímali o správu vecí verejných. O polnoci program osláv zavŕšila štátna hymna a takmer desaťminútový ohňostroj, ktorý ľudia na námestí ocenili obdivnými pokrikmi a potleskom. Ohňostroj pôvodne primátor z programu osláv vyškrtol kvôli šetreniu mestských financií, podnikateľ a čerstvý mestský poslanec Jaroslav Kuracina sa však rozhodol zaplatiť ho zo svojho.

Prešovčanov čakajú šťastné a úspešné roky, tvrdí Hagyari

Príchod nového roka 2011 prišlo osláviť do centra Prešova niekoľko tisíc ľudí, ktorí sa bujaro zabávali s prešovskými kapelami už od 20:00. Na pódiu sa vystriedali speváčka Michaela, BB country, Chiki-liki-tu-a, program pred polnocou vygradovala kapela Heľenine oči. Poslednú skladbu „Trimaj sebe teho šaleného psa“ s nimi spieval aj prešovský primátor Pavel Hagyari, ktorý s členmi skupiny odpočítal posledné sekundy starého roka. Po štátnej hymne primátor povedal Prešovčanom, že pred komunálnymi voľbami mu cigánka chcela predpovedal budúcnosť. Vtedy jej povedal, že chce počuť, čo veští mestu. „Prešovčanov čakajú šťastné a úspešné roky,“ interpretoval jej slová Hagyari a to poprial občanom mesta aj pre rok s dvoma jednotkami na konci. Ľudia potom s nadšením sledovali 12 minút trvajúci ohňostroj podfarbený hudbou. Kto sa chcel baviť ďalej, môže zotrvať v centre mesta na diskotéke, ktorá bude trvať do druhej hodiny rannej.

Hagyari pre agentúru SITA uviedol, že dnešná účasť na oslavách Silvestra predčila všetky ostatné roky. Prešovčania sa vedia baviť a sú hrdí na svoje mesto. Pre rok 2011 má štyri hlavné priority, ktoré sa týkajú dopravy, rekonštrukcie školských zariadení, zvýšenia kvality života v jednotlivých mestských častiach a naplnenia priemyselného parku. Výhodou mesta je, že má schválené mnohé projekty, na ktoré získa dotácie. „Verím, že Prešov bude v nasledujúcich štyroch rokoch úspešný. Nielenže pohne problémami, ale zrealizujeme aj časť vízií, ktoré máme nastavené. Prešov vrátime tam, kam patrí – na mapu Európy a mapu sveta,“ uviedol Hagyari

V oblasti dopravy a ciest je jeho prioritou budovanie obchvatov mesta, s čím súvisí pripravenosť úradu na urýchlené vybavovanie podkladov. „Mesto je pripravené flexibilne reagovať na rozhodnutia rezortu dopravy, či už zmenou územného plánu, alebo zrýchlenými administratívnymi procesmi,“ uviedol primátor. Mesto sa chce venovať aj komplexnej oprave mestských komunikácií. V spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom sa pripravuje prepojenie ulíc Rusínska – Kuzmányho. V záverečnej fáze je zavedie inteligentného dopravného systému, ktorý vyrieši nedostatky na niektorých dopravných uzloch a zrýchli dopravu.

Radnica bude pokračovať v rekonštrukcii mestských základných škôl a začne s opravami budov materských škôl. Na sedem škôl mesto získalo financie z eurofondov. Primátor sa chce zamerať aj na revitalizáciu ich areálov, kde plánuje vybudovať nové športoviská dostupné aj verejnosti.

V jednotlivých mestských častiach sa bude pokračovať s revitalizáciou verejných priestranstiev. Občania sa dočkajú opravy fontán, doplnenia lavičiek, zelených a oddychových zón. V pláne je rekonštrukcia sídliskových obchodných centier a námestí. Zámerom prvého muža Prešova je tiež prilákať do mesta investorov a naplniť priemyselný park IPZ Prešov – Záborské.

Na bezpečnosť v uliciach Prešova dohliadali počas silvestrovskej noci posilnené hliadky mestskej a štátnej polície. Na úrazovej chirurgii Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove ošetrili po polnoci štyroch mladých ľudí. Išlo o menšie poranenia spôsobené petardami a jedna dievčina utrpela úraz po páde na chodníku. Ako informoval krajský policajný hovorca Daniel Džobaník, ešte popoludní po 17:00 lipianskych policajtov zavolali z obce Poloma v okrese Sabinov k tragickej dopravenej nehode, pri ktorej zomrel jeden z pasažier vozidla. V aute bez evidenčného čísla sa prevážali po lesnej ceste dvaja muži. Jeden z nich z auta vyskočil a vozidlo ho usmrtilo. Bližšie príčiny nehody vyšetruje polícia.

Hasiči zhruba v tom istom čase zasahovali pri požiari rodinného domu vo Finticiach v okrese Prešov, kde došlo k explózii televízneho prijímača. Požiar poškodil obývaciu izbu, predbežná škoda je 2 500 eur. K zraneniu osôb nedošlo. Ako uviedol pre agentúru SITA operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslav Skička, hasiči v noci zasahovali aj pri hasení niekoľkých kontajnerov.

Nový rok privítalo na námestí v Trenčíne asi 500 ľudí

Nový rok privítalo na Mierovom námestí v Trenčíne asi 500 ľudí ohňostrojom. Oslavy mali pokojný priebeh. Ohňostroj na Trenčianskom hrade ukončil pár minút po polnoci rok 2010. Podľa hliadkujúcich policajtov nedošlo k vážnym problémom a nemuseli výrazne zasahovať pri silvestrovských oslavách. Na námestí bolo 11 policajtov, posilnené hliadky boli v celom meste .Na bezpečnosť osláv dohliadalo v Trenčíne celkovo 50 policajtov. To je asi o 25 hliadok viac, ako býva v bežný deň. „Polícia počas Silvestra posilní výkon služby hlavne na miestach kde sa budú konať silvestrovské oslavy,“ informovala policajná hovorkyňa Elena Antalová. Policajti však budú hliadkovať aj 1. januára, posilnené budú aj dopravné hliadky.

Podujatie otvorila o 19:00 hudobná skupina Blankyt a ľudový rozprávač strýco Lajoš. Tých vystriedal jeden z finalistov Superstar Martin Konrád so svojim hodinovým koncertom. Po ňom Trenčanov zabávala spevácka dvojica Martin Jakubec a Lýdia Volejníčková, ktorá je známa vďaka televíznemu programu Repete. Práve tým patrili posledné minúty roku 2010. Na notoricky známe hity sa bavili ako starí, tak i mladí ľudia, námestie sa zapĺňalo postupne. Po polnoci vystúpila ešte trenčianska skupina Siplify s vlastnými i prevzatými skladbami. Rozpočet na celú akciu je 8 700 eur. Z toho až 3 300 eur mesto zaplatí za samotný ohňostroj.

Zabávajúcim sa po polnoci krátko prihovoril i primátor mesta Richard Rybníček. Vo svojom prejave vyzval Trenčanov k trpezlivosti, keďže mesto čakajú v novom roku mnohé šetriace opatrenia. Rybníček bol s priebehom osláv spokojný. Pre agentúru SITA uviedol, že budúci rok sa chce ako pri vianočných akciách, tak i pri tých silvestrovských zamerať najmä na mladých ľudí.

Na Mierovom námestí bolo pre ľudí zabezpečené občerstvenie – nealkoholické i alkoholické nápoje, taktiež aj teplé jedlo. Počas silvestrovských osláv bolo navyše v Trenčíne od 18:00 parkovanie zdarma.

Trnava privítala Nový rok len ohňostrojom

Asi dvesto ľudí vítalo Nový rok na Trojičnom námestí v Trnave. Po skončení ohňostroja za 3300 eur sa rozišli, pretože radnica nepripravila žiadny iný program. K dispozícii nebola žiadna hudba, žiadny príhovor a ani jediný stánok s občerstvením.

Trnava bola dlhé roky jediným krajským mestom bez silvestrovských osláv s výnimkou ohňostroja. Vedenie mesta každoročne argumentuje prehnanými finančnými nárokmi umelcov v tento deň a tým, že takéto oslavy si majú organizovať podnikatelia vo svojich reštauráciách, diskotékach a baroch. Novozvolený primátor Vladimír Butko (KDH) však po komunálnych voľbách naznačil, že tohtoročný Silvester by mohol byť posledným bez zábavy v centre mesta. SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM