Eva Mikulová Rôzne

Košice budú RETRO! Užite si staré mašinky, trolejbusový cintorín a nočnú fotojazdu

V Košiciach sa predstaví projekt Československý trolejbus. Zároveň sa na jeden deň obnoví prevádzka na trolejbusovej linke, jazdiť budú aj historické električky, autobusy a železnička.

Ilustračný obrázok k článku Košice budú RETRO! Užite si staré mašinky, trolejbusový cintorín a nočnú fotojazdu
4
Galéria
Zdroj: FB československý trolejbus

V sobotu 22. júna od 9,00 do 17,00 hodine budú v Košiciach opäť premávať trolejbusy. Dopravný podnik mesta Košice spoločne s časopisom Československý Dopravák chystajú v meste nevšedné podujatie – Košický trolejbusový deň. Súčasťou programu bude aj návšteva trolejbusového cintorína.

Na podujatí predstavia aj projekt známy ako „Československý trolejbus“. Pôjde o vozidlo, ktoré minulý rok zakúpil časopis Československý Dopravák. Spolu s dobrovoľníkmi ho opravil do retro prevedenia, vďaka čomu vozidlo vyzerá presne tak, ako košické trolejbusy v roku 1993, keď začali v meste slávnostne premávať.

Na trolejbuse odpracovali celkovo 1200 dobrovoľníc­kych hodín, najmladší člen opravy mal pritom iba 15 rokov. Trolejbus po oprave darovali DPMK na používanie na ľubovoľne dlhú dobu.

Trolejbusový cintorín

Na návštevníkov Košického trolejbusového dňa čaká bohatý program, na svoje si prídu aj fanúšikovia urbexu. Navštíviť budú môcť trolejbusový cintorín.

Počas organizovaných prehliadok ich električky na dvoch špeciálnych linkách dovezú na vrakovisko košických trolejbusov, kde návštevníci uvidia všetky zostávajúce vraky zrušeného dopravného prostriedku.

“Prezentovať vyradené vozidlá je veľmi netypické a neviem o prípade, kedy by sa iný dopravný podnik v Európe odhodlal k takémuto kroku. Vieme, že práve toto bude veľkým lákadlom celej akcie a sme radi, že sa nám podarilo presvedčiť aj DPMK, aby sa k takejto netradičnej prezentácií pripojil. Určite to chcelo veľkú dávku odvahy,“ hovorí Libor Hinčica, autor programu a šéfredaktor Československého Dopraváku.

Najväčším lákadlom bude možnosť, znovu sa odviezť všetkými prevádzkyschopnými košickými trolejbusmi na linke 70. Prevádzka na nej sa na jeden deň opäť obnoví a budú na nej premávať všetky tri trolejbusy, ktoré majú teraz Košice k dispozícii.

Trasa povedie z Námestia osloboditeľov na Furču – sídlisko Dargovských hrdinov. Do prevádzky sa dostanú aj ďalšie netradičné električky a autobusy.

Nočná fotojazda

Prichystané sú aj jazdy štyrmi historickými autobusmi z bývalej vozovne trolejbusov na Detskú železničku, ktorá sa do akcie zapojí tiež. V Čermeli si budú môcť návštevníci vyskúšať úzkorozchodnú drezínu a ďalšiu techniku dráhy.

Detská železnička zároveň poskytne pre návštevníkov akcie zvýhodnené cestovné. Ostatné špeciálne linky električiek, autobusov a trolejbusov budú premávať úplne zadarmo.

Pre najväčších fanúšikov je v sobotu v noci pripravená 90-minútová nočná fotojazda s prvým košickým trolejbusom a pravdepodobne aj Československým trolejbusom. Štart je naplánovaný na 22:00, kapacita je maximálne 150 osôb.

Špeciálne historické linky

  • Trolejbus 70 – Nám. osloboditeľov – vozovňa Hornádska – Furča – sídlisko Darkovských hrdinov (Lingov)
  • Električka E1 – Havlíčková – Nám. Maratónu mieru – Trolejbusový cintorín
  • Električka E2 – Staničné nám. – Nám. osloboditeľov – Trolejbusový cintorín
  • Autobus A1 – vozovňa Hornádska – Čermeľ
  • Historický vláčik – Čermeľ – Alpinka
Trolejbusový deň v KE
4
Galéria
Zdroj: FB československý trolejbus
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM