Futbal Správy

Košice dostanú peniaze na dostavbu futbalovej arény. Vláda im odklepla 4 milióny

Na dobudovanie futbalovej arény, vrátane ďalších dvoch tribún, sú potrebné ešte milióny eur. Mestu s tým pomôže aj vláda.

Ilustračný obrázok k článku Košice dostanú peniaze na dostavbu futbalovej arény. Vláda im odklepla 4 milióny
Zdroj: Mesto Košice

Vláda SR konsenzuálne schválila návrh predložený Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ) na uvoľnenie finančných prostriedkov v sume 4 milióny eur na dobudovanie Košickej futbalovej arény (KFA), ako športovej infraštruktúry národného významu.

Prvá časť je hotová

Mesto Košice v súčasnosti realizuje projekt dostavby štadióna, v rámci ktorého sa na jeho dofinancovanie vyžaduje systémové riešenie. Celý projekt výstavby štadióna vychádza z iniciatívy Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a vlády Slovenskej republiky ešte z roku 2013.

Prvá etapa výstavby je už skolaudovaná a na ploche už položili aj trávnik. Zostáva dobudovať dve tribúny a tréningové plochy. Vzhľadom na markantný nárast cien stavebných materiálov a volatilitu trhu sú vysúťažený zhotoviteľ a jeho dodávatelia schopní garantovať dohodnutú cenu za realizáciu druhej a tretej etapy len do 20. decembra 2021.

„S ohľadom na uvedenú pravdepodobnosť nárastu ceny, je návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov na dobudovanie Košickej futbalovej arény, ako športovej infraštruktúry národného významu, opodstatnený a nevyhnutný z hľadiska prípravy dodatku medzi majiteľom a zhotoviteľom,“ uviedol v tlačovej správe MŠVVaŠ Ivan Husár, štátny tajomník rezortu školstva pre šport.

Domáci klub aj reprezentácia

„Po spustení prevádzky bude v súlade s predpismi Slovenského futbalového zväzu aréna využívaná na organizáciu súťažných futbalových zápasov nielen domáceho tímu, ale aj podujatí pod záštitou SFZ. Dostavba arény je spôsob ako dosiahnuť vytvorenie podmienok pre lepšiu prípravu a skvalitnenie tréningového procesu detí, mládeže, športové talenty, seniorov ale aj pre športovú reprezentáciu a bude zodpovedať moderným štandardom, ktoré umožnia športovanie aj znevýhodnených skupín obyvateľstva a širokej verejnosti," dodal Husár.

Domáci klub FC Košice by mal svoj prvý zápas odohrať na novom štadióne už na jar 2022.

Na základe všetkých skutočností a predložených stanovísk navrhlo MŠVVaŠ SR vláde SR schváliť alokáciu v sume 4 milióny eur z prostriedkov Fondu na podporu športu na dobudovanie Košickej futbalovej arény, ako športovej infraštruktúry národného významu. Celý projekt dobudovania arény bol posúdený Útvarom hodnoty za peniaze.

Podporné stanovisko k alokácii na realizáciu projektu vyjadrili okrem Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky aj Fond na podporu športu, Splnomocnenec vlády pre šport aj Slovenský olympijský a športový výbor a Slovenský futbalový zväz.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM