Veronika Hunyadiová Správy

Kto bude novým hlavným architektom Košíc? Mesto po rokoch vypísalo výberové konanie

Nový šéf Útvaru hlavného architekta (ÚHA) bude poberať plat 3 000 eur. Čo musia spĺňať kandidáti na túto pozíciu?

Ilustračný obrázok k článku Kto bude novým hlavným architektom Košíc? Mesto po rokoch vypísalo výberové konanie
Zdroj: TASR

Mesto Košice vyhlásilo výberové konanie na pozíciu hlavného architekta/ky. Konkurz je vyhlásený po optimalizácii procesov a dokončení rozbehnutých projektov Útvaru hlavného architekta mesta Košice (ÚHA) pod súčasným vedením.

ÚHA je strešným pracoviskom pre tvorbu urbanistických a územno-plánovacích podkladov a vyjadrení k investičným zámerom. Hlavnou úlohou hlavného architekta bude vytvoriť a realizovať dlhodobú víziu transformácie útvaru na strategické pracovisko v oblasti architektúry, urbanizmu, rozvoja a tvorby mesta.

„Mesto stojí pred veľkými výzvami v oblasti jeho rozvoja. Košice sa transformujú, náš priemysel a podnikateľské zázemie sa dynamicky vyvíjajú. Zásadné rozvojové otázky mesta boli dlhodobo odkladané. Máme zázemie a dáta, ktoré nám umožňujú posunúť rozhodovanie o urbanistických otázkach na novú úroveň. Je to obrovská príležitosť pre človeka, ktorý má vášeň pre mesto a chuť veci zlepšovať,” povedal košický primátor Jaroslav Polaček.

Nový územný plán

Okrem transformácie pracoviska bude hlavnou výzvou útvaru dokončenie nového územného plánu a príprava Vízie mesta Košice do roku 2050. ÚHA dnes podľa radnice pracuje na koncepčných dokumentoch v oblastiach mapovania sociálnych služieb, adaptácie na klimatické zmeny a udržateľnej mobility, umenia vo verejnom priestore, bytovej politiky či zelenej infraštruktúry.

Útvar za dva roky vydal 3 500 vyjadrení k investičným zámerom a spolupracoval na príprave podkladov pre päť architektonických súťaží. Dnes tvorí ÚHA desať architektov, osem inžinierov a dvaja ľudia s podpornými úlohami. Transformácia útvaru ráta s jeho rozširovaním v súlade s víziou nového vedenia ÚHA.

Koho hľadajú?

Na zaslanie prihlášok do výberového konania majú záujemcovia čas do 8. apríla. Kvalifikačným predpokladom je vysokoškolské vzdelanie II. stupňa so zameraním na architektúru a urbanizmus. Ďalšou podmienkou pre účasť vo výberovom konaná je vypracovanie dokumentov, v ktorých kandidát uvedie predstavu o forme a fungovaní ÚHA a o územnom rozvoji mesta.

Plat uvedený v inzeráte je vo výške minimálne 3 000 eur. Zvolený kandidát bude mať k dispozícii aj ďalšie benefity. Celá pracovná ponuka je zverejnená na portáli profesia.sk.

Odporúčanie pre výber kandidáta poskytne nezávislá komisia zložená z deviatich členov. Tvorí ju päť architektov, dvaja poslanci mestského zastupiteľstva Ján Jakubov a Ladislav Rovinský, riaditeľ magistrátu Marcel Čop a psychológ.

Konkurz po dlhých rokoch

ÚHA v súčasnosti vedie Martin Jerguš, ktorý je poverený zastupovaním funkcie hlavného architekta. Jeho predchodkyňu Petronelu Királyovú odvolal z funkcie primátor Jaroslav Polaček v marci 2019. Výberové konanie na nového hlavného architekta mesta malo byť vtedy vypísané do niekoľkých dní, no nestalo sa tak.

Pozícia hlavného architekta bola naposledy riadne obsadená v roku 2007, a to Petrom Murkom. Odvtedy bol ÚHA vždy pod vedením poverených zástupcov.

Prečítajte si tiež

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM