Lenka Fedorová Rôzne

Košice navštívi slávny basgitarista: Na koho sa môžeme tešiť?

Prvý ročník Jazz Days v Košiciach privíta vzácneho afrokubánskeho hosťa. Svojou virtuóznou hrou a magickým vyžarovaním si získal tisíce fanúšikov.

Ilustračný obrázok k článku Košice navštívi slávny basgitarista: Na koho sa môžeme tešiť?
Zdroj: TASR

Narodil sa v dedinke Minta na východe Kamerunu. Keď bol malý, dokázala ho utíšiť len hudba. Headlinerom prvého ročníka Jazz Days v Košiciach bude slávny basgitarista Richard Bona so svojim Quintetom.

Spievať začínal v kostole

Od svojich piatich rokov hral na drevený domorodý nástroj balafon v tradičnej kapele svojho starého otca a spieval v kostole s matkou a sestrami. V jedenástich vzal do ruky gitaru a transkribuje všetko, čo vie hrať na balafon. Jeho hudba je iná, a práve to je dôvodom jeho úspechov.

Zlom nastal, keď ho istý Francúz pozval hrať do nočného klubu. Ako prvú si tam vypočul skladbu od Jaca Pastariousa – Portrait of Tracy. Spočiatku sa mu to zdalo, akoby autor náhodne triafal tóny. Neskôr prišiel tejto hudbe na chuť. Zo svojej gitary dal dole dve struny a upravil ich rozostup. Jacov album sa mu stal školou a Bona sa naučil hrať každú jednu notu.

Ukradli mu gitaru, pri kúpe novej dostal skvelú ponuku

Začala sa jeho úspešná hudobná kariéra a turné s kapelou po celom Kamerune. V roku 1989 odišiel do Paríža, kde zažil kultúrny šok. Po dvoch týždňoch mu ukradli basgitaru. Bona videl východisko len v návrate domov. Keď si v hudobninách skúšal novú basgitaru, započul ho líder pop-revivalovej kapely a ponúkol mu pravidelné hrávanie v Marseille.

Po ôsmich mesiacoch sa vrátil do Paríža, kde sa už šírili fámy o úžasnom basgitaristovi. Za krátky čas bol v kontakte s hudobníkmi ako Didier Lockwood, Marc Fosse, Brecker Brothers, Mike Stern a Joe Zawinul.

Výnimočný hudobník, spevák a skladateľ má na svojom konte osem albumov. Spolupracoval so svetovými hudobníkmi v oblasti Jazzu. Vďaka svojej pozitívnej energii, ktorú vnáša do hudby si podmanil srdcia fanúšikov z celého sveta.

Na jeho vystúpenie sa môžete tešiť už 21. februára 2016 o 19:00 hod. v Kunsthalle/Hale umenia.

Môže vás zaujímať:

Dosť bolo romantiky! Tipy pre Košičanov, ktorí chcú rýchlo zabudnúť na Valentína

Šikovná pomôcka pri rozhodovaní, ako stráviť víkend: Naše tipy kam si vyraziť v Košiciach

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM