Správy

Košice si uctili obete pandémie: Vysadili spomienkové lipy, FOTO

Metropola východu sa stala súčasťou projektu Živé pietne miesta. Majú byť spomienkou na ľudí, ktorý prehrali boj s ochorením COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Košice si uctili obete pandémie: Vysadili spomienkové lipy, FOTO
Zdroj: Mesto Košice

Sedem spomienkových líp, ktoré majú pripomínať tragické následky pandémie nového koronavírusu, vysadila v spolupráci s občianskym združením (OZ) Skutočné obete Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach.

Prvé mesto na východe

Informoval Peter Sasák zo SMsZ. Do projektu budovania Živých pietnych miest venovaných obetiam ochorenia COVID-19 sa tak Košice zapojili ako prvé mesto na východnom Slovensku. „Ide o výsadbu najväčšieho počtu líp v jednom meste naraz,“ povedala Lenka Straková z OZ Skutočné obete, ktoré združuje a podporuje pozostalých.

Výsadbu zabezpečila Správa mestskej zelene, lipy sú z jej okrasnej škôlky v Bernátovciach. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil v stredu (20. 10.) formou pietneho aktu pri vysadenej lipe vedľa budovy košického magistrátu, kde osadili aj pamätnú tabuľu. Živý pamätník má byť miestom útechy, tichej spomienky, pri ktorom sa môžeme zastaviť, položiť kvety a zapáliť sviečku.

Ďalšie pietne miesta vznikli vo Feldovom parku v Starom Meste, v Parčíku Jozefa Psotku v mestskej časti Juh, v Komenského parku na Severe, ďalej na Spišskom námestí v mestskej časti Nad jazerom, na Bielocerkevskej ulici v mestskej časti Dargovských hrdinov a v Parku s fontánou na Americkej triede na Sídlisku Ťahanovce.

Majestátne stromy

OZ Skutočné obete odštartovalo projekt Živé pietne miesta koncom júna. Prvé lipy vysadili v Banskej Bystrici, v Žiline i Púchove. Ako uviedlo občianske združenie, pokračovať budú v ďalších mestách, a to aj v budúcom roku.

Lipy si vybrali aj preto, že patria k najmajestátnejším stromom v našich zemepisných šírkach. Dorastajú do výšky 30 metrov a dožívajú sa stoviek rokov. Lipa má tiež liečivé vlastnosti a používa sa práve pri ochorení dýchacích ciest.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM