Michal Lendel Správy

Košice v hľadáčiku svetových médií: Naše mesto zaujalo Guardian, National Geographic aj CNN

Košice si vyslúžili pozornosť svetových médií. Prostredníctvom nich sa naše mesto dostalo do povedomia najmä zahraničných návštevníkov, ktorých bolo v minulom roku v metropole slovenského východu požehnane.

Ilustračný obrázok k článku Košice v hľadáčiku svetových médií: Naše mesto zaujalo Guardian, National Geographic aj CNN
Zdroj: TASR

Záujem novinárov o Košice pozitívne prekvapil kladnými ohlasmi zahraničných novinárov, ktorí sem počas roka prichádzali na novinárske infocesty objavovať nielen Európske hlavné mesto kultúry, ale aj okolitý región.

Košice v žiare reflektorov zahraničných médií

V rámci minulého roka sme zaujali National Geographic Traveler, ktorý bol očarený košickou architektúrou, remeslami, ale najmä vínom. Nemenej významným bolo zaradenie Košíc medzi Top destinácie roku 2013 spravodajskou televíziou CNN. V podobnom rebríčku denníka Guardian obsadili Košice dokonca prvé miesto.

Slovami 42-ročného Španiela, ktorý navštevuje naše mesto pracovne: „Košice majú krásne, kompaktné centrum mesta s úžasnou architektúrou, parkmi a zaujímavým historickým pozadím. Je tu najkrajší gotický kostol na Slovensku, vynikajúce reštaurácie a bohaté prírodné a kultúrne dedičstvo v blízkom okolí mesta.“ Ako povedal pre National Geographic asi najznámejší košický sprievodca Milan Kolcun, „Košice boli vždy mestom kultúry,“ pričom dadal: „Teraz už však nie sme anonymní.“

Negatívna reklama…

Z tieňa anonymity Košice vytiahol aj článok britského bulvárneho denníka Daily Mail, ktorý svoju pozornosť presunul na menej lichotivú časť mesta. Médium sa na svojom webe prostredníctvom fotografií Luníka IX snažilo predstaviť Európske hlavné mesto kultúry, ako miesto skôr pripomínajúce indické chudobné predmestia. Človek, ktorý Košice nepoznal, tak raz dva mohol nadobudnúť presvedčenie, že metropola slovenského východu je skôr čiernou dierou na mape Európy ako jej kultúrnym centrom.

No ani takáto negatívna reklama nezabránila, aby naše mesto navštívilo odhadom 600 000 návštev­níkov. Ako nám prezradila marketingová manažérka organizácie cestovného ruchu Košice Turizmus Zuzana Fabiánová turisti prichádzali najmä z Nemecka, Maďarska, Česka a Rakúska či Veľkej Británie. No prišli aj z exotických destinácií ako Brazília, Mexiko a Peru.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM