Peter Klimant Samospráva

Košice začali obstarávanie nového územného plánu: Vyjadriť sa k nemu môžu aj občania

Košice začali obstarávať nový územný plán. Ten bude komplexne riešiť priestorové usporiadanie a funkčné využívanie mestského územia. Vyjadriť sa k nemu môžu aj samotný občania.

Ilustračný obrázok k článku Košice začali obstarávanie nového územného plánu: Vyjadriť sa k nemu môžu aj občania
Zdroj: TASR

Mesto Košice začalo od 1. apríla obstarávať nový územný plán, ktorý bude komplexne riešiť priestorové usporiadanie a funkčné využívanie mestského územia. Určovať bude aj jeho zásady a regulatívy so zreteľom na životné prostredie, ekologickú stabilitu územia, kultúrno-historické hodnoty, územný rozvoj a tvorbu krajiny. Informoval o tom košický magistrát.

Prípravné práce vykonáva mesto ako orgán územného plánovania, ktorý obstaráva územnoplánovaciu dokumentáciu v spolupráci s orgánmi štátnej správy, obcami, právnickými osobami a verejnosťou. Dôležitou súčasťou je aj zhromažďovanie požiadaviek a podnetov od organizácií a občanov.

Sú to napríklad informácie o miestnych zdrojoch znečistenia ovzdušia, vody a pôdy, informácie o miestnych dopravných nedostatkoch, požiadavky týkajúce sa ochrany životného prostredia, požiadavky na územný rozvoj, informácie o zámeroch výstavby súborov rodinných a bytových domov na nevyužívanom území a devastovaných plochách, či zámery výstavby priemyselných areálov alebo objektov obchodu a služieb. Ide aj o požiadavky na verejnoprospešné stavby – školy, zdravotnícke zariadenia, detské ihriská, verejnú zeleň, ako aj námety na zlepšenie životného prostredia z pohľadu zdravia a estetiky.

Riešené územie je vymedzené administratívnou hranicou mesta s okresmi Košice I až IV. Požiadavky, námety na riešenie a informácie môžu právnické a fyzické osoby podávať do 30. apríla 2015 písomne, elektronicky alebo osobne. Adresa je Magistrát mesta Košice, oddelenie výstavby, investícií a stavebného úradu, referát Útvaru hlavného architekta mesta Košice, Trieda SNP 48/A, 040 11 Košice. Mailová adresa je uhamke@kosice.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM