Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Košickí poslanci rozdeľovali peniaze mestským častiam: Kto dostane najviac?

Mesto Košice bude v roku 2016 hospodáriť s celkovými príjmami a výdavkami na úrovni 173,7 milióna eur. Návrh rozpočtu schválili mestskí poslanci. Pozrite detaily.

Ilustračný obrázok k článku Košickí poslanci rozdeľovali peniaze mestským častiam: Kto dostane najviac?
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

Pri hospodárení mesta sa počíta s prebytkom v bežnom rozpočte 10 miliónov eur a schodkom v kapitálovom rozpočte 13,9 milióna eur. Plánovaný prebytok vo finančných operáciách je 3,9 milióna eur.

Výdavky a príjmy

Najväčší podiel na príjmoch tvoria daňové príjmy, a to v celkovej výške 104,7 milióna eur. Zo štátneho rozpočtu ide na financovanie škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta 23,9 milióna eur. Kapitálové granty a transfery na rok 2016 sú rozpočtované vo výške 20,5 milióna eur. Najvyšší transfer sa očakáva z fondov EÚ na predfinancovanie projektu v oblasti dopravy v celkovej výške 18,05 milióna eur na stavbu Modernizácia električkových tratí (MET).

Najväčšie výdavky si vyžiada program vzdelávanie v celkovej sume 57,2 milióna eur so zabezpečením prevádzky materských, základných a základných umeleckých škôl či školských zariadení. Na program doprava je vyčlenených 50,2 milióna eur a na životné prostredie vrátane odpadového hospodárstva 19,0 milióna eur. Pre program Mesto kultúry a športu je určených 9,3 milióna eur, na správu magistrátu mesta pôjde 9,6 milióna eur, z toho na mzdy zamestnancov ide čiastka 5,4 milióna eur. Na plánované referendum o redukcii počtu mestských častí sa počíta s výdavkami 117 000 eur.

Pokračovanie modernizácie električkových tratí

„V roku 2016 chceme pokračovať v realizácii modernizácie električkových tratí v ďalšej etape, dokončíme rekonštrukciu a modernizáciu areálu kúpaliska Červená hviezda, budeme robiť rekonštrukcie a modernizácie škôl a školských zariadení, pokračovať budeme v súvislých rekonštrukciách miestnych komunikácií. Chceme plniť aktivity vyplývajúce z titulu Európske mesto športu 2016, teda podporovať šport u širokej verejnosti,“ uviedol k rozpočtu primátor Richard Raši. Z významných cieľov spomenul aj majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov na Slaneckej ceste s cieľom jej následnej rekonštrukcie, spracovanie nového územného plánu či rekonštrukciu nájomných bytových domov a zariadení sociálnych služieb.

Prerozdeľovanie peňazí mestským častiam

V rámci prerozdelenia podielových daní pre mestské časti idú z rozpočtu najväčšie sumy pre mestské časti Západ – zhruba milión eur a Sídlisko KVP – 795 000 eur, najmenej pre časti Lorinčík – zhruba 65 000 eur a Džungľa – 76 000 eur. Pre Luník IX je určených 239 000 eur. Podľa primátora sa pri rozdeľovaní vychádzalo z počtu obyvateľov mestských častí, celková suma pre ne je pritom oproti roku 2015 vyššia o 3,1 percenta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM