Správy

Košickí sudcovia kritizujú novú súdnu mapu: Nepáči sa im zrušenie krajského súdu

Cieľom reformy súdnej mapy je zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Čo si o tom myslia samotní sudcovia?

Ilustračný obrázok k článku Košickí sudcovia kritizujú novú súdnu mapu: Nepáči sa im zrušenie krajského súdu
Zdroj: TASR/František Iván

Sudcovská rada Krajského súdu (KS)v Košiciach kritizuje zrušenie tamojšieho krajského súdu, ktoré vyplýva z reformy súdnej mapy.

Ako upozorňuje sudcovská rada vo svojom stanovisku, jej výsledkom bude zrušenie dlhodobo funkčných, personálne vybavených, odborne erudovaných, historicky dlhodobo existujúcich krajských súdov v Košiciach a Bratislave, so špecializáciou na všetky druhy agendy. Stanovisko rady si osvojilo aj Plénum KS v Košiciach.

Predchádzanie korupcii

Sudcovia poukazujú na to, že v návrhu reformy absentujú kritériá pre rozhodnutie zriadiť odvolacie súdy len v Prešove, Trnave a Banskej Bystrici. „Okrem uvedenej centrálnej polohy sa z materiálu dozvedáme iba jediný dôvod pre zrušenie Krajského súdu v Košiciach a tiež v Bratislave, a to potrebu pretrhnúť väzby medzi prvostupňovými a odvolacími súdmi v týchto dvoch najvýznamnejších hospodárskych centrách v záujme predchádzať korupcii,“ dodali.

Sudcovská rada KS v Košiciach zároveň spochybňuje, že by mohla reforma v navrhovanej podobe prispieť k zvýšeniu dôveryhodnosti súdnictva. „Domnievame sa, že vzhľadom na zmätok, ktorý bezpochyby nastane u ľudí zvyknutých na dlhodobo fungujúce inštitucionálne väzby, môže vyvolať ešte väčší pokles dôvery v súdny systém,“ zdôrazňuje.

Ovplyvní to zamestnancov

Snaha o špecializáciu podľa sudcov neodôvodňuje potrebu zasiahnuť do existujúceho usporiadania obvodov najväčších okresných a krajských súdov. „Napriek tomu sú navrhovanou zmenou postihnuté najviac,“ upozorňujú s tým, že špecializácia na košickom krajskom súde funguje, rovnako tak aj špecializácia na základné agendy na všetkých okresných súdoch tamojšieho obvodu.

V rámci zámeru zlepšovania podmienok na prácu a rozhodovanie sudcov i zamestnancov súdov rade chýba analýza mobility zamestnancov z miest ich bydliska na dnešné súdy. Taktiež dopady zmeny mobility pri nových súdoch. „Jedná sa o stovky odborných zamestnancov, ktorí zrejme prídu o zamestnanie, a ktorých bude potrebné nahradiť novými pracovníkmi.“

Nepotrebná reforma?

Rada podotkla, že nezaznamenala žiaden spoločenský dopyt po reorganizácii sústavy súdov. „Aktuálne sa javí, že navrhovaná reforma súdnej mapy má výlučne politický základ a tomu zodpovedá aj jej obsahové zdôvodnenie,“ mieni. Predkladateľke reformného návrhu a ministerke spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) vyčíta aj nedostatočnú komunikáciu so sudcami.

Hlavnými cieľmi reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Reforma počíta aj s reorganizáciou súdov, dotknúť sa má najmä súdov prvého i druhého stupňa. Zo všeobecného súdnictva sa má tiež vyčleniť správna agenda. Reformné kroky by mali podľa ministerky spravodlivosti viesť aj k zníženiu korupčných väzieb v súdnictve.

Pridávajú sa ďalší

S reformou nesúhlasia ani ďalšie mestá na východe. Primátorka Svidníka Marcela Ivančová a primátor Stropkova Ondrej Brendza sa listom obrátili na ministerku spravodlivosti. Podľa novej súdnej mapy by sa Okresný súd (OS) vo Svidníku mal stať detašovaným pracoviskom OS vo Vranove nad Topľou. Návrh zmeniť územný obvod súdu považujú mestá za nepremyslený a nesprávny.

Reforma podľa nich neberie do úvahy ani regionálne rozdiely. V liste vyjadrujú podporu snahe ministerky zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva, jeho kvalitu a výkon, na druhej strane však majú pochybnosti o správnosti navrhovaného riešenia. Ministerku žiadajú o stretnutie, kde by mohli predniesť svoje argumenty.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM