Lukáš Zavacký Rôzne Správy

Košický Železiar už ohúril aj japonskú princeznú či státisíce Číňanov! FOTO

Folklór nemožno považovať za vec minulosti. Stále má množstvo fanúšikov. Dôkazom toho je košický súbor, ktorý si ich našiel aj za hranicami (na fotkách).

Ilustračný obrázok k článku Košický Železiar už ohúril aj japonskú princeznú či státisíce Číňanov! FOTO
5
Galéria
Zdroj: FS Železiar

S tradičnou kultúrou sa môžeme stretnúť naozaj všade. Na veľkých spoločenských podujatiach, na zahraničných prezentáciách či na oslavách. Súkromná základná umelecká škola Vlada Urbana eviduje dokonca zvýšený záujem o aktivity s ňou spojené. Cítiť to napríklad pri kurze ľudového tanca. Prezradil nám to Marián Gereg, člen a momentálne aj organizačný vedúci Železiara.

Figurovali v ňom úspešní ľudia

Súbor má viac ako polstoročnú históriu a vystriedalo sa v ňom vraj množstvo osôb. „Sú medzi nimi úspešní podnikatelia, lekári, učitelia, právnici… Momentálne u nás pôsobí do 60 členov,“ vyjadril sa M. Gereg a doplnil, „môže sa k nám prihlásiť každý, kto má chuť, trochu pohybových dispozícií a určitú dávku hudobného cítenia.“

Žiadaný je nielen u nás, ale aj v zahraničí. Najďalej sa dostal v roku 2001 do Japonska, kde vystupoval v rámci 21-dňového turné v mestách ako Tokio, Hirošima, Nagasaki, Čiba či Fukuoka. „Na jednom nás poctila svojím príchodom tamojšia princezná," uviedol.

„Na našom poslednom zájazde v Číne bolo podľa organizátorov 400 tisíc návštevníkov len na sprievode,“ povedal M. Gereg.

Nechýbajú mu prestížne ocenenia

Zoskupenie sa môže pochváliť viacerými oceneniami v súťažiach, ale pýši sa i výnimočnou medailou s názvom Pocta svätého Gorazda. „Ako prvý ju získal Andrej Kiska, prezident Slovenskej republiky. Druhí sme boli my,“ prezradil ďalej M. Gereg. Udeľuje sa okrem iného za podiel na rozvoji výchovy, kultúry alebo umeleckej tvorby.

„Koniec koncov, najväčší úspech je vypredaná sála a nadšení diváci,“ zakončil. Železiar vystúpi najbližšie na programe k životnému jubileu Vlada Urbana, ktorý je jeho choreografom a umeleckým vedúcim, a to 11. decembra 2016 o 16:00 v Divadle Grand.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM