Eva Mikulová Rôzne

Literárna spoločnosť Pravé orechové oživila historické príbehy Šace

Kniha prezentuje Šacu prostredníctvom desiatich poviedok z rôznych dejinných období. Autormi sú Slavomír Szabó, Zuzana Kratyinová, Silvia Bolčová a Juraj Korpa.

Ilustračný obrázok k článku Literárna spoločnosť Pravé orechové oživila historické príbehy Šace
Zdroj: Slavomír Szabo

Všetkým milovníkom regionálnych dejín a príbehov napísaných na základe skutočných his­torických udalostí je určená kniha „Šaca rozpráva…“, ktorej verejná prezentácia sa uskutoční vo štvrtok 17. januára o 17.00 hod. v Spoločenskom dome na Mládežníckej ulici č.1 v Šaci.

Kniha prezentuje Šacu prostredníctvom desiatich poviedok z rôznych dejinných období. Každé z diel vykresľuje osudy ľudí, ktorí síce nikdy netvorili dejiny, ale dôsledky všetkých historických zmien sa ich bezprostredne dotýkali. Autormi sú spisovatelia z Literárnej spoločnosti Pravé orechové – Slavomír Szabó, Zuzana Kratyinová, Silvia Bolčová a Juraj Korpa.

Od 20-tych do 50-tych rokov minulého storočia

„Poviedky dejovo siahajú od roku 1925, keď ešte obec Buzinka bola samostatná, no dnes tvorí súčasť našej mestskej časti. Najmladší z príbehov je z päťdesiatych rokov minulého storočia, keď začala výstavba fabriky HUKO – predchodcu súčasného U.S. Steel-u. Práve týchto tridsať rokov úplne zmenilo charakter Šace z kedysi poľnohospodárskej dediny na súčasť mesta," povedal starosta Šace Daniel Petrík.

Poviedky občas zábavnou, občas vážnou formou popri deji zachytávajú aj rôzne špecifické kultúrne zvyky, život v niekdajšej židovskej komunite, náboženské spory medzi katolíkmi a kalvínmi, obyčaje spojené s nadbiehaním mládencov dievčatám, miestne povery, ale aj príbehy z vojny, či veľké zmeny spojené s nasťahovaním nového obyvateľstva z rôznych kútov Slovenska po vojne.

Autori knihy navštevovali najstarších obyvateľov Šace celý rok a detaily zachytených príbehov konzultovali s historikmi, aby poviedky na pozadí deja čo najdokonalejšie zachytili aj atmosféru vychádzajúcu z veľkých celospočenských zmi­en.

„Beletria dokáže na konkrétnych príkladoch poukázať na spôsob myslenia, hierarchiu hodnôt, či odraz dejinotvorných zlomov vo vnútornom svete ľudí. A dobrý príbeh dokáže čitateľa zaujať bez ohľadu na to, či sa odohral v Šaci alebo v Chicagu. Nie je to teda kniha určená len obyvateľom Šace, je tiež úzko napojená na históriu Košíc. Isto ju ocenia aj tí, ktorí sa ešte len narodia a dozvedia sa o skutočnostiach, ktoré by inak upadli do zabudnutia," uviedol predseda Literárnej spoločnosti Slavomír Szabó.

Literárna spoločnosť Pravé orechové je občianske združenie spisovateľov z Košíc. Autori tvoria beletriu na základe pamäte ľudu a z archívnych materiálov. Spoločnosť vznikla v roku 2001. Doposiaľ jej autorom vyšlo vyše štyridsať kníh v šiestich jazykoch.

Šaca je mestskou časťou Košíc. Ako samostatná historická obec však jestvovala už od roku 1275. V súčasnosti tu žije vyše 5 700 obyvateľov.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM