Lukáš Mano Rôzne

Lyžovačka je na slovenské pomery luxus

Pri začiatočníkoch, ktorí sa rozhodli nasadiť si na nohy lyžiarky a lyže, existuje jediná istota – obchody si vďaka vám spravia druhé Vianoce.

Vyjsť si s rodinou na celodenný výlet na zjazdovú dráhu, stojí priemerne zarábajúceho Košičana viac, než je únosné. Pozreli sme sa na ceny lyží a lyžiarskeho vybavenia, ktoré je na zjazd nevyhnutné. Výsledky sú zarážajúce. Ani vleky dnes nie sú najlacnejšie. Lyžovačka na Slovensku sa šplhá k stovkám eur, čo si dnes môže dovoliť stále menej a menej ľudí.

**S lyžovaním iba začíname. **

Pri začiatočníkoch, ktorí sa rozhodli nasadiť si na nohy lyžiarky a lyže, existuje jediná istota – obchody si vďaka vám spravia druhé Vianoce. Najlacnejšie lyže, ktoré majú určitú kvalitu, zoženiete v športových obchodoch a na internete v priemere za 300 €. Pritom najdrahšie sa šplhajú do výšky až 1000 €. Z toho vyplýva, že štvorčlenná rodina – v ktorej nemá lyže nik – zaplatí za základné lyžiarske vybavenie viac než 1200 eur, pričom nezarátavame ceny lyžiarok (pohybujúce sa od 80 do 200 €), ceny lyžiarskych palíc (20 – 100 €) a iného príslušenstva, akými sú napríklad helma či okuliare.

Vleky

Vo väčšine slovenských ski centier sa ceny vlekov až tak nelíšia. Za jeden deň strávený na svahu sa platí v priemere okolo pätnásť eur. Rodiny s deťmi majú takmer v každom lyžiarskom stredisku poskytnuté zľavy – čo je, zdá sa, jednou z mála výhod, aké sú našim lyžiarom umožnené. Cena rodinné skipasu celodenného (pre 4 členov) sa pohybuje okolo 40 eur.

Prevádzkovatelia si spravia tržbu aj v bufetoch a v stánkoch s občerstvením, čo k lyžovačke nevyhnutne patrí.

Prevádzkovateľ: „Ceny, ktoré našim zákazníkom ponúkame, sú primerané a v rámci Slovenska štandardné. Zjazdovky treba občas zasnežovať umelým snehom, čo nie je najlacnejšie. Lyžiari si však môžu vychutnať zjazd aj celý deň.“ To znamená, že prevádzkovateľ, ktorý má za jeden deň priemernú návštevnosť 100 ľudí, zinkasuje za celý týždeň 10 500 eur. Ak je sezóna dobrá a trvá aj tri mesiace, prilepší si o 126 000 €. Náklady: prevádzka vleku (elektrina), údržba zjazdu (snežné pluhy, skútre), zamestnanci – dokopy okolo 40 tis. eur v priemere.

Lyžiar: „Ceny sa mi zdajú prehnané. Ak sme prídem sám, dá sa to zvládnuť. Ale vidím tu aj rodiny s deťmi. Iste prišli zďaleka a myslím, že dosť veľa zaplatili aj za benzín. V dnešnej dobe už asi nič nie je lacné.“

foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM