Šport

Majstrovstvá Európy v malom futbale odložili. V Košiciach sa uskutočnia o rok

Pandémia ruší veľké športové podujatie. Presúvajú ho už po druhýkrát.

Ilustračný obrázok k článku Majstrovstvá Európy v malom futbale odložili. V Košiciach sa uskutočnia o rok
Foto: Filip Nagy

Majstrovstvá Európy v malom futbale v Košiciach (EMF EURO 2021) sa z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie ani tento rok v košickej Steel Aréne neuskutočnia. Pôvodne sa mali konať ešte v novembri 2020. Pre pandémiu ich ale preložili a na druhý pokus sa mali odohrať tento rok od 30. októbra do 6. novembra.

Na budúci rok

Výkonný výbor Európskej federácie malého futbalu (EMF) sa po preskúmaní súčasnej situácie v Európe a na Slovensku a na základe diskusií s miestnymi zdravotníckymi orgánmi rozhodol spolu s organizačným výborom ME preložiť šampionát na budúci rok. Jeho dejiskom zostanú Košice.

„Zdravie hráčov, organizátorov a priaznivcov musí byť našou prioritou číslo jeden a v tomto duchu je momentálne jediným riešením odložiť turnaj na budúci rok. Žiaľ, prípadov na Slovensku a v košickom regióne pribúda a situácia môže podľa odborníkov práve o niekoľko týždňov kulminovať,“ uviedol v tlačovej správe Peter Králik, prezident Slovenského zväzu malého futbalu a zároveň predseda organizačného výboru EMF EURO.

Prečítajte si aj tieto zaujímavé články

Náročná organizácia

Organizácia veľkých podujatí so zahraničnou účasťou nie je v dnešnej dobe jednoduchá. Organizátori posledné týždne dôkladne sledovali situáciu a možný vývoj.

„Niekoľkokrát sme preberali možné scenáre a alternatívy aj so zástupcami mesta Košice, boli sme v kontakte s Ministerstvom školstva, vedy a výskumu a športu, regionálnym úradom verejného zdravotníctva, generálnym partnerom Niké a najmä Európskou federáciou v malom futbale. Žijeme však v dobe, kedy sa dá ťažko predpovedať, čo bude o týždeň, a môžeme len predpokladať, čo bude o necelých šesť týždňov, kedy mali začať ME s 24 krajinami," uviedol Králik. Okrem Slovenska tu mali mať zastúpenie krajiny od Srbska, Anglicka až po Rusko, Kazachstan či Turecko.

„Pandemická situácia sa zhoršuje každým dňom nielen v Košiciach, ale aj v ostatných krajinách a nechceli sme sa dostať do bodu, kedy by šampionát nebolo možné ani len zorganizovať, alebo, hoci by bola organizácia možná, tak s alternatívnym či obmedzeným počtom tímov či hráčov. Nakoniec sme sa teda spoločne zhodli, že posun šampionátu je najprijateľnejšou alternatívou,"“ do­dal.

Druhé presunutie

Králik priznal, že odklad ME je pre organizačný tím istým sklamaním: „Tvrdo a dlho sme pracovali na uskutočnení šampionátu a prakticky všetko bolo pripravené, no na druhej strane je to pre nás ešte väčšia výzva a odhodlanie do prvej polovice budúceho roka, kedy sa má podujatie odohrať.“

Slovenskí reprezentanti si tak na vystúpenia pred domácimi fanúšikmi ešte musia počkať. Organizačný výbor verí, že situácia sa zlepší a zápasy európskeho šampionátu si budúci rok budú môcť vychutnať plné tribúny. „Organizačný tím odviedol doteraz skvelú prácu, aby sa pre našich členov pripravilo čo najlepšie podujatie, ale, bohužiaľ, v týchto pandemických časoch by si mal každý uvedomiť, že všetci musíme niečo obetovať, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok. A ten najlepší výsledok ešte len príde,“ dodal Králik.

Foto: ilustračné

Aktuálne spravodajstvo zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM