Tlačové správy

Matej Bakoš je najlepší budúci kuchár z východného Slovenska

Krájanie cibule, póru, či zemiakov alebo vykostenie kuraťa a pstruha - v týchto základných zručnostiach, ktoré by nemali byť cudzie žiadnemu kuchárovi, si zmerali sily budúci kuchári z východného Slovenska. Ako si s nimi poradili?

Ilustračný obrázok k článku Matej Bakoš je najlepší budúci kuchár z východného Slovenska
Zdroj: Dnes24.sk

Najtalentovanejší študenti hotelových škôl, stredných odborných učilíšť a stredísk praktického vyučovania v odboroch kuchár – čašník si zmerali sily na regionálnom kole 3. METRO Kuchárskeho päťboja. „Ide nám o podporu mladých kuchárov a talentov, ktorým súťaž pomôže v ich budúcnosti,“ objasňuje Karol Preiner dôvody, prečo sa METRO rozhodlo realizovať už tretí ročník tejto čoraz obľúbenejšej súťaže.

Zručnosti budúcich kuchárov preverili individuálne disciplíny, ktoré hodnotila odborná porota v zložení: šéfkuchár METRO Vojto Artz, Miroslav Hužvár, šéfkuchár hotela Yasmin **** a Juraj Struhár, šéfkuchár hotela Astum Laus ****. Okrem rýchlosti hodnotila aj precíznosť zvládnutia jednotlivých úloh. Súťažné disciplíny išli najlepšie od ruky Matejovi Bakošovi zo Strednej obornej školy Jána Bocatia z Košíc , ktorý od poroty získal celkovo 185 bodov a získal tak spomedzi 18 súťažiacich prvé miesto. Do zápolenia o najlepšieho budúceho kuchára sa okrem Strednej odbornej školy Jána Bocatia z Košíc zapojila aj Súkromná hotelová akadémia z Prešova a Hotelová akadémia Otta Brucknera z Kežmarku.

„Sme veľmi radi, že pre mladých gastronómov existuje takáto príležitosť ukázať svoje schopnosti. Sú to základy, ktoré by mal každý dobrý kuchár ovládať. Zároveň si môžu vyskúšať svoju budúcu prácu naostro a my, skúsenejší, im môžeme odovzdať užitočné tipy a rady, ktoré im pomôžu posunúť sa vo svojom odbore ešte ďalej,“ hovorí o súťaži Vojto Artz, porotca a šéfkuchár spoločnosti METRO.

Ďalšie regionálne kolá sa uskutočnia vo veľkoobchodných strediskách METRO počas októbra 2014. Do finále, ktoré sa už tradične uskutoční na veľtrhu Danubius Gastro 2015 v bratis­lavskej Inchebe, postupuje 5 najlepších škôl z celého Slovenska. Najúspešnejšie školy súťažia nielen o individuálne víťazstvo v 3. METRO Kuchárskom päťboji, ale ako tím reprezentujúci školu aj o víťazný pohár METRO TOP Gastro tím a finančnú cenu 1000 EUR. „Navyše získajú aj odbornú stáž v špičkových gastronomických zariadeniach na Slovensku, ktorú im zabezpečí Zväz hotelov a reštaurácií SR,“ dodáva na záver Karol Preiner.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM