Eva Mikulová Správy

Mesto v svojom stanovisku vysvetľuje údržbu chodníka, na ktorom tragicky spadol Jozef

Jozef Lipták na následky zranenia z pádu na zľadovateľom chodníku po niekoľkých dňoch umrel. Rodina podala trestné oznámenie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto v svojom stanovisku vysvetľuje údržbu chodníka, na ktorom tragicky spadol Jozef
Zdroj: FB Lenka Kovačevičová

Prípad nešťastného pádu Košičana Jozefa Liptáka pobúril celé mesto. J. Lipták spadol ešte v piatok 10. januára na chodníku v blízkosti magistrátu. Bol to vážny úraz hlavy a tak skončil v nemocnici.

Košičania obviňujú mesto

Pacienta operovali a ako povedala hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková jeho stav bol vážny: „Bol napojený na umelú pľúcnu ventiláciu a hospitalizovaný na ARE. V pondelok žiaľ svojim zraneniam podľahol.“

Jeho rodina podala na polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre ublíženie na zdraví s následkom smrti.

Tragická smrť Jozefa ako obete košickej poľadovice, vyvolala v ľuďoch obrovskú vlnu nesúhlasu so spôsobom ako mesto čistí a udržuje chodníky v zimnom období.

Prekážajú im najmä „modré tabuľky,“ ktoré dalo mesto osadiť v mnohých lokalitách s tým, že chodník je v zime neudržiavaný. Košičania to chápu tak, že sa magistrát chce zbaviť zodpovednosti.

Stanovisko mesta

Vedenie mesta nám zaslalo oficiálne stanovisko k tejto tragickej udalosti:

Vedenie Mesta Košice vyjadruje úprimnú sústrasť rodine obete tragédie, ktorá sa stala v piatok 10. januára 2020 medzi 9.00 a 10.00 hod. na parkovisku pri magistráte mesta Košice. Zároveň mesto rešpektuje prianie rodiny pozostalého a zatiaľ nebude medializovať žiadne informácie ohľadom tejto udalosti.  

Médiá, ktoré sa v súvislosti s touto udalosťou na mesto obrátili, boli ešte včera informované o týchto skutočnostiach. Predstavitelia vedenie mesta sú už niekoľko dní v kontakte s rodinou zosnulého.

  Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie okolností a príčin tejto tragédie je predčasné robiť unáhlené závery a obviňovať za jej spôsobenie vedenie mesta Košice.  

Chodník, na ktorom sa táto nešťastná udalosť stala, spravuje Bytový podnik mesta Košice a jeho zimnú údržbu zabezpečuje ich externý dodávateľ. Miesto úrazu bolo vo štvrtok 9. januára posypané päťkrát a v piatok dvakrát. Pred tragédiou to bolo naposledy o 6.30 hod. ráno.   

Poľadovica zasiahla počas spomínaných dní na celom území východného Slovenska vrátane nášho mesta. Hoci chodníky v Košiciach boli v priebehu tohto času opakovane čistené, stávalo sa, že už do hodiny po ich úprave boli opäť zľadovatené.  

Externý dodávateľ, ktorý vykonáva zimnú údržbu pre mesto Košice, realizoval počas poľadovice posyp komunikácií nepretržite po dobu takmer 48 hodín.

Na jednotlivé komunikácie v meste Košice bolo v tom čase aplikovaných celkovo 580 ton posypového materiálu a mechanizmy vykonávajúce zimnú údržbu najazdili 4400 km.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM