Marcel Mojžiš Samospráva

Mestskí poslanci rozhodli: MHD bude zabezpečovať výhradne DPMK

Košické zastupiteľstvo dnes rozhodlo o predĺžení zmluvy za služby MHD Dopravnému podniku mesta Košice. Ide o opatrenie, ktoré má zamedziť príchodu novej spoločnosti do košickej dopravy. Na druhej strane to umožní obnovu električkového a autobusového parku.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci rozhodli: MHD bude zabezpečovať výhradne DPMK
Zdroj: TASR

Večne problematické financovanie verejnej dopravy sa má stať týmto krokom jasnejšie. Podobnú úpravu doterajšej zmluvy si vyžadovali aj predchádzajúce zmeny v zákone. Prehľadnejšie financovanie taktiež zvýši možnosť využívať európske peniaze na modernizáciu. Preto by sme sa mohli už onedlho rozvážať v nových električkách či autobusoch.

Viceprimátor Košíc Ján Jakubov uviedol, že v meste sa rozšíril názor presunúť služby MHD na iný subjekt. „Podľa normatív EU však táto požiadavka musí byť zahrnutá v zmluve, aby DPMK mohol žiadať o čerpanie prostriedkov z eurofondov,“ povedal. Preto sa do novej zmluvy zapracuje podmienka, aby služby v doprave zabezpečoval výhradne DPMK do roku 2023. „Ak by sme nedali tento dodatok, budúce mestské zastupiteľstvá by sa mohli rozhodnúť tak, že by služby objednávali aj inde, týmto tomu zabraňujeme,“ doplnil primátor mesta Richard Raši.

V prípade ak by zmluva nebola dodržaná, „došlo by k ukončeniu zmluvy medzi mestom a DPMK a ten by musel bezodplatne odovzdať električky z prostriedkov EÚ novému poskytovateľovi MHD,“ vysvetlila hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM