Zuzana Vajayová Rôzne

Minister Uhliarik nasadol do nového záchranného vrtuľníka

V poradí deviaty vrtuľník pribudol dnes košickej stanici Air-Transport Europe, ktorá letecky zachraňuje ľudské životy. Červeno-biely model Agusta s menom Klára dnes uviedol do prevádzky minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

Meno stroja vyberala v hlasovaní verejnosť. „Vybrala dobre, Klára znamená po latinsky svetlý, jasný a možno aj toto slovo inšpiruje, aby letci a záchranári mali len svetlé dni,“ povedal minister. Verí, že pacienti ocenia, že ich nádej a bolesť odvezie práve Klára. Vrtuľník s dievčenským menom dnes požehnal aj kňaz.

Záchranárske vrtuľníky spĺňajú najvyššie bezpečnostné kritériá, sú vybavené nočným videním a technikou na zásahy v ťažko dostupnom teréne. Dievčenské mená im zvyčajne vyberajú posádky leteckej zdravotnej služby.

Podľa odborného zástupcu košickej stanice s názvom Krištof 04, lekára Ladislava Šimáka, špecifikom týchto vrtuľníkov je, že majú pravidelné revízie a niektoré ich časti sa musia vymieňať.

Nový vrtuľník poslúži v tom, aby zasahoval v čase, keď ďalší bude v oprave. „Pomôže nám, aby bola služba nepretržitá,“ povedal Šimák.

Odhadom stojí podľa Šimáka vrtuľník päť miliónov eur a viacej. Jeho lekárske vybavenie je už lacnejšie.

Zmodernizovaná košická záchranná stanica Krištof 04 sídli v bezprostrednej blízkosti Univerzitnej nemocnice L. Pasteura. Záchranári sedia hneď vedľa vrtuľníkov, ich práca je efektívnejšia.

Spoločnosť ATE vyhlásila anketu na meno v máji. Do konca júla sa do hlasovania zapojilo 905 návštevníkov inovovanej internetovej stránky leteckých záchranárov www.lzs.sk. Hlasujúci vo finále z troch mien Karolína, Klára a Kleopatra takmer 65 percentami hlasov rozhodli o Kláre.

Ako uviedla Sylvia Galajda z ATE, história pomenovávania vrtuľníkov menami má u leteckých záchranárov 20-ročnú tradíciu. Riaditeľ spoločnosti Milan Hoholík komentoval, že dostali v roku 1991 francúzsky vrtuľník SA 316B Alouette III, pilot Tibor Nosian mu dal vtedy meno Zuzka.

„Asi preto, že vrtuľníky sú niekedy ťažko ovládateľné stroje podobne ako ženy," poznamenal s úsmevom Hoholík. Odvtedy dostáva každý nový stroj okrem oficiálnej poznávacej značky aj ženské meno.

Platí to aj o najnovšom prírastku flotily ATE, lietadle Cessna Citation 560 Encore, ktoré nesie meno Dana.

Zdroj (text + foto): TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM