Michal Lendel Správy

Mrazivá krása: V centre Košíc svietia rozprávkové postavičky vyrobené z ľadu

Košické Vianoce sú skutočne rozprávkové. Veď kedy inokedy môžete stretnúť na Hlavnej zlobra Shreka, Kocúra v čižmách, či Šmoulinku? O tento zážitok sa vám postarali skutoční umelci, ktorý dokázali z kusov ľadu vykúzliť rozprávkové bytosti.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivá krása: V centre Košíc svietia rozprávkové postavičky vyrobené z ľadu
Foto: Michal Lendel / Zdroj: Dnes24.sk

Okolie zazimovanej spievajúcej fontány už tradične zdobia ľadové sochy, ktoré môžu obdivovať všetci návštevníci Hlavnej ulice. Predošle tri ročníky bola téma zhotovenia ľadových diel vždy voľná, no tento rok si zvolili predstavitelia mesta tému Rozprávkových Vianoc, ktoré potešia najmä tých najmenších.

Rozprávkové postavičky z ľadu

V nasledujúcich dňoch teda môžete stretnúť na prechádzke po meste obľúbeného Shreka, jeho zábavného priateľa Oslíka, či krásnu Šmoulinku. Akcia sa pozdáva najmä deťom. „Všetky sochy sú pekné ale najviac sa mi páči Oslík. Tie jeho zuby nemajú chybu,“ povedal na margo postavičiek Martin (10), ktorý sa pred chvíľou nechal zvečniť pred jednou z ľadových sôch.

Počasie pri tvorbe ľadových diel spolupracovalo nad očakávania dobre. „V zálohe sme mali pripravených 20 kíl suchého ľadu, ktorý sa používa na spájanie ľadových blokov pri plusových teplotách. Počasie však bolo mrazivé, diváci boli skvelí, umelcom sa pracovalo veľmi dobre,“ uviedla Daniela Bérešová z agentúry, ktorá akciu organizovala.

Výnimočná akcia

Podľa jej slov odlišnosťou bola oproti predošlým ročníkom ľadová šou, svetovo uznávaného sochára Zsolta M. Tótha, ktorá sa konala pri stromčeku. „Táto atrakcia sa divákom veľmi páčila. Na celom svete je iba niekoľko sochárov, ktorý dokážu vyrobiť celú sochu za 20–30 minút,“ povedala.

Večerné efektové nasvietenie sôch bude návštevníkom k dispozícii do nedele 22.12., taktiež prevádzka ľadového baru. „Veríme že následne aj po tomto termíne vydržia ľadové diela čo najdlhšie. Záleží to samozrejme od počasia,“ dodala Bérešová.

Rozprávkové ľadové sochy v Košiciach
7
Galéria
Foto: Michal Lendel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM