Správy

Múzeum letectva Košice: Zrekonštruovaný Messerschmitt predstaví už v máji

Legendárnu nemeckú stíhačku Messerschmitt Bf 109 po jej komplexnej rekonštrukcii predstavia prvýkrát verejnosti v Múzeu letectva Košice v druhej polovici mája.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum letectva Košice: Zrekonštruovaný Messerschmitt predstaví už v máji
Zdroj: TASR

Múzeum získalo stroj z druhej svetovej vojny v roku 2012, od roku 2014 prebiehala jej náročná obnova.

„Lietadlo bude inštalované v expozícii Počiatky letectva do roku 1945 a vlastne bude uzatvárať túto tému. Okrem toho tam vyinštalujeme aj ďalší z našich novších prírastkov, a to kompletne zariadený kokpit lietadla Messerschmitt 110,“ potvrdila námestníčka generálneho riaditeľa Slovenského technického múzea (STM) pre odborné činnosti Zuzana Šullová.

Podľa dokumentov stíhačku Messerschmitt Bf 109 G14/AS zostrelili 1. januára 1945 pri operácii Bodenplatte v blízkosti nemeckej obce Felsberg, neďaleko hraníc s Francúzskom. STM ju získalo z Nemecka od súkromného zberateľa zámenou za letecký motor DB-605.

Kompletná rekonštrukcia zahŕňala trup lietadla, úpravu motorového priestoru a pilotnej kabíny. Prebiehala v troch etapách s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. V minulom roku činila osobitná dotácia 40.000 eur. „Lietadlo sme reštaurovali do autentického stavu, v akom lietalo do roku 1945. V histórii STM je to jediný kontinuálne podporovaný projekt,“ konštatovala Šullová.

Návštevníci sa môžu v Múzeu letectva Košice tešiť napríklad aj na dopravné lietadlo JAK-40 z letky rezortu vnútra, ktoré svoj posledný let na košické letisko vykonalo vlani v decembri.

STM s viacerými pobočkami je jediné múzeum technického zamerania na Slovensku. Jeho vedenie dnes prezentovalo verejný odpočet činnosti a hospodárenia STM za rok 2016. Návštevnosť expozícií, výstav a sprievodných podujatí za uplynulé roky stúpa – vlani to bolo 113.478 ľudí. Najviac návštevníkov prišlo vlani do Múzea dopravy Bratislava – zhruba 30.000 a do prešovského Solivaru – takmer 23.000.

Z úspešných sprievodných podujatí s veľkým ohlasom spomenul námestník generálneho riaditeľa pre marketing Ján Melich najmä deň otvorených dverí v prešovskom Solivare, ktorý po kompletnej rekonštrukcii 19. marca 2016 po 30 rokoch sprístupnili verejnosti. Návštevnosť vtedy dosiahla takmer 8000 ľudí. Zbierkový fond vlani obohatil napríklad viacúčelový vrtuľník strednej triedy Mi-8, ktorý je dar z Ukrajiny. Koncom roka začali práce na jeho renovácii.

Podľa generálneho riaditeľa STM Eugena Labaniča inštitúcia v minulom roku opäť zápasila s limitujúcimi zdrojmi. Do budúcna je ambíciou STM okrem iného zriadiť na remorkéri Šturec v Bratislave múzeum s tematikou riečnej a lodnej dopravy. Problémom sú však financie. STM si v tomto roku pripomína 70 rokov od svojho vzniku.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM